Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Svensk Nobelpristagare dömer ut KI

Publicerad: 8 februari 2016, 06:30

Nobelpristagaren Arvid Carlsson är mycket kritisk till hur Karolinska institutet, KI, agerat kring skandalkirurgen Paolo Macchiarini. Nu avgår Urban Lendahl, sekreteraren för Nobelförsamlingen på KI.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

Arvid Carlsson, som fick Nobelpriset i medicin 2000, tycker att hela KI-styrelsen ska avgå liksom rektorn och andra ansvariga.

– Man måste se till att de inte längre kan ha någon ansvarsfull position och naturligtvis inte får ha rösträtt i församlingen på Karolinska institutet som utser Nobelpris, sade  Arvid Carlsson till SVT:s Agenda på söndagskvällen.

– Det är det värsta som har hänt i medicinprisets historia. Och över huvud taget i Nobelprisets historia skulle jag nästan tro.

En av de som förespråkade en anställning av Paolo Macchiarini var Urban Lendahl, sekreteraren för Nobelförsamlingen vid KI och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin. Han ska nu granskas i fallet, rapporterar Svenska Dagbladet.

Urban Lendahl var ledamot i KI:s Nobelkommitté när kirurgen rekryterades och blev senare ordförande.

"Då Urban Lendahl uppfattar att han kan komma att innefattas i utredningen önskar han av omsorg om Nobelprisarbetet avsäga sig uppdraget som sekreterare", skriver Nobelförsamlingen i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev