Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

”Sverige är väldigt konservativt”

Publicerad: 20 augusti 2013, 12:03

”Ryktet om min död är kraftigt överdrivet”, sade kirurgen Per-Ola Park och framhöll fördelar med den kontroversiella operationsmetoden NOTES.


Metoden NOTES, Natural Orifice Translumenal Endoscopic Surgery, innebär att kirurgen opererar via magen i stället för att lägga ett snitt. Med hjälp av endoskop kan exempelvis en inflammerad blindtarm extraheras och sedan plockas ut via munnen.

Ingreppet är kontroversiellt och har endast utförts ett fåtal gånger i Sverige, då av Per-Ola Park eller Maria Bergström, kirurger vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Per-Ola Park höll i dag, tisdag, ett föredrag om metoden.

Han talade om motgångar och sade att andra kirurger kallat metoden för skräp och visade en baksideskrönika från Dagens Medicin där metoden sades vare  rena dårskapen .

Men han pekade även på teknikens framgångar och citerade Mark Twains kända ord  The rumour of my death have been greatly exaggerated .  Även om studierna inte är särskilt många finns det några som tyder på att operation via magen kan ge mindre smärta än traditionella ingrepp.

Per-Ola Park framhöll också att patienter av kosmetiska skäl kan vilja undvika ärr och menade att det finns de som till och med prioriterar det framför en del andra mindre komplikationer.

Den första operationen i Sverige med metoden utförde Per-Ola Park 2007, men sedan dess har det bara blivit ytterligare ett par sådana ingrepp.

Det blev ett sånt ramaskri Sverige. Vi blev anmälda till Socialstyrelsen och jag orkade inte driva det mer. Sverige är väldigt konservativt, men internationellt blir den här metoden mer och mer accepterad, säger han till Dagens Medicin.

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev