Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Sverige långt efter med njurtransplantationer

Publicerad: 14 mars 2016, 09:15

Foto: Thinkstock

Det finns stora skillnader i Europa i tillgången på njurar för transplantation. Spanien och Kroatien toppar statistiken, medan Sverige hamnar långt efter.


Siffrorna presenteras vid en pågående kongress för urologer i München, Tyskland.

År 2014 var antalet tillgängliga njurar för transplantation som allra högst i Spanien och Kroatien, med 35,7 respektive 35,1 avlidna donatorer per miljon invånare. Spanien kom tidigt långt i professionaliseringen av donationsverksamheten där en särskild organisation, skild från intensivvården, identifierar och tar hand om donatorer och anhöriga.

I Ryssland och Grekland var motsvarande siffra 3,3 respektive 4,2.

Sverige, med 17,3 donatorer per miljon invånare, hamnar ungefär i mitten av statistiken. I en rad länder — som Finland, Norge, Italien, Frankrike, Belgien, Portugal och Österrike — är tillgången på njurar avsevärt bättre än i Sverige.

Situationen i Sverige går dock åt rätt håll, om än långsamt. En rapport från Socialstyrelsen visade nyligen att det togs organ från 167 personer för transplantation under 2015, vilket var den högsta donationssiffran någonsin.

På väntelistan den 1 januari 2016 fanns ett behov av 825 olika organ. Det stora flertalet, 646 personer, väntar på en ny njure.

Svenskt njurregister har tidigare slagit fast att ett fungerande njurtransplantat erbjuder en nästintill normal blodrening, medan dialys är avsevärt mindre effektivt och gör att kroppen åldras i förtid.

Ingen åldersgräns

De organ som transplanteras från avlidna är njurar, lever, hjärta, lungor, bukspottkörtel och i vissa fall tunntarm. Organens kondition, inte donatorns ålder, avgör om det är möjligt att transplantera eller inte.

För att komma ifråga som donator finns ingen åldersgräns. Däremot måste patienten vårdas i respirator på en intensivvårdsavdelning när döden inträffar.

Källa: Socialstyrelsen

JOHAN NILSSON/TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev