Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Tidig operation av inflammerad gallblåsa frigör resurser

Publicerad: 16 december 2016, 10:52

Foto: Thinkstock

Om fler patienter med akut gallblåseinflammation opereras direkt i stället för vid ett senare tillfälle kan man frigöra vårdresurser, konstaterar SBU i en ny rapport.


I dag opereras runt 60 procent av patienterna med akut gallblåseinflammation i det akuta skedet – det vill säga under de närmaste 1-3 dagarna efter inläggning – enligt rapporten som publiceras i dag, fredag.

Men om andelen kan ökas till 90 procent skulle det frigöra tre vårddagar per patient uppskattar myndigheten. Totalt handlar det om 3 300 vårddagar per år, vilket motsvarar nästan 26 miljoner kronor per år. Om patienterna opereras direkt slipper de dessutom ha besvär under väntetiden påpekar SBU.

Om man avvaktar får många patienter med tiden nya besvär som leder till ny kontakt med hälso- och sjukvården och eventuellt operation. I en del fall kan besvären vara allvarligare vid återfallet, enligt rapporten.

Myndigheten påpekar dock att det utifrån det vetenskapliga underlag som finns i dag inte går att säga om alla patienter med akut gallblåseinflammation verkligen behöver opereras.

Men om man bestämmer sig för att operera en patient med akut gallblåseinflammation så är det enligt SBU tydligt att det är bäst att göra det i det akuta skedet: komplikationerna blir inte fler och resurser frigörs.

Enligt rapporten bör man också överväga att operera ännu fler patienter med akut gallblåseinflammation via titthål eftersom det minskar risken för komplikationer.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev