måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Tiotusentals svenskar köar för operation

Publicerad: 25 januari 2022, 10:44

I Sverige genomförs ungefär 560 000 operationer under ett normalår. Under pandemiåren 2020-2021 sjönk kapaciteten med 169 000 färre genomförda operationer totalt. Arkivbild.

Foto: Getty Images

Sedan pandemins början har 169 000 färre operationer genomförts. Samtidigt har sjukhusen i landet stora bemanningsproblem. Det visar ny årsstatistik som TT tagit del av. (2 kommentarer)

Ämnen i artikeln:

Region Kalmar länRegion StockholmRegion Jämtland HärjedalenAkademiska sjukhusetCovid-19Intensivvård

T

TT


– Vi hade en kvinna på strax över 60 år förra veckan på operationsavdelningen som hade polyper i näsan som hängde fram genom näsborrarna ner till överläppen. Det är ingen dödlig sjukdom, men den förorsakade mycket besvär för henne. En patient ska inte behöva vänta mer än 90 dagar på operation, men hon hade väntat i över ett år, säger Gunnar Enlund, biträdande registerhållare på Svenskt perioperativt register, SPOR.

I Sverige genomförs ungefär 560 000 operationer under ett normalår. Under pandemiåren 2020-2021 sjönk kapaciteten med 169 000 färre genomförda operationer totalt. Redan före pandemin stod 133 000 personer i vårdkön enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

Personalbrist

I nuläget är det inte antalet platser på intensivvårdsavdelningarna som är begränsade utan en stor del av personalstyrkan på sjukhusen som är sjuk i covid, vabbar eller sitter i familjekarantän. På grund av detta har till exempel Akademiska sjukhuset i Uppsala gått upp i stabsläge.

– Nästan alla sjukhus är underbemannade. Vårdbehovet är större än vad vi klarar med. Vi hade redan ett vårdberg 2019 före covid, och nu är det adderat med 169 000. Vi behöver öka bemannade operationssalar, men de som jobbar är trötta och slitna för närvarande. Kraften finns inte, säger Gunnar Enlund.

Hjälpas åt

Sjukvården i Sverige är regionstyrd och även om det gått bättre för en del regioner under vissa perioder har ingen förskonats från problemen under pandemin.

– Det är olika i olika regioner men alla delar ungefär samma bild. Den senaste veckan är Kalmar, Stockholm och Jämtland-Härjedalen de regioner som har det mest besvärligt, säger han.

Akuta operationer samt tumörer och cancersjuka prioriteras högst. Samtidigt gör varje avdelningen inom en region prioriteringar i sina egna väntelistor. Enligt Gunnar Enlund löser detta inte det generella problemet.

– Vi behöver hjälpas åt. Läkarförbundet hade en idé om en nationell operationsväntelista men jag tror inte det skulle funka. Men precis som när Iva-patienter flögs med helikopter till andra sjukhus i andra regioner under hela pandemin, så kan vi kanske göra något liknande gällande operationer fast med tåg i stället, säger han.

Amanda Alvarsson/TT
Rebecka Fogelmarck/TT
Marianne Ahlenius/TT

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2022-01-25

Är målet för våra beslutsfattare ska stå och titta på medan patienter skadas och dör av sina vårdskador pga sena operationer och komplikationer förseningar leder till? Det verkar nämligen vara så då beslutsfattare inte börjat åtgärda problemet med köerna och nekar problemets existens vilket är lika med vållande till annans död när patienter faktiskt dör. 

Leg specialissjuksköterska med 20 års erfarenhet

 

 

2022-01-25

Tack för er upplysande artikel om operationsköerna! Lång väntan på operation ökar risken för vårdskador och att patienten dör. Enligt patientsäkerhetslag ska vårdskador förebyggas och bara misstanke om vårdskada ska Lex Maria-anmälas. Vi har IVO som ska övervaka patientsäkerhet utöver vårdgivarna själva. Våra beslutsfattande politiker ger ekonomiska medel för vården som är ett basalt behov när man är sjuk. Varför tillsätter man inte kriskommission när man ser att vården i Sverige inte fungerar och patientsäkerhet är hotad? Lite viten från IVO till vårdgivare har inte lett till kortare väntetider och bättre patientsäkerhet. Vad väntar våra beslutsfattare på? 

Leg specialissjuksköterska med 20 års erfarenhet

 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev