Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

TLV fick rätt om förbud

Publicerad: 1 november 2013, 13:46

Region Skåne får inte komma överens med läkemedelsbolag om priser på medicin som säljs på apotek och ingår i förmånen.


Förvaltningsrätten i Stockholm ger Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, rätt mot Region Skåne när det gäller en prisöverenskommelse från förra året. Då skrev regionen ett avtal med läkemedelsbolaget UCB Pharma, som innebar att regionen får en återbäring på 15 procent när läkemedlet Cimzia för reumatiker säljs på apoteken.

TLV förbjöd Region Skåne både att förnya avtalet och att teckna nya som gäller läkemedel som säljs på apotek och omfattas av högkostnadsskyddet. Regionen överklagade förbudet till Förvaltningsrätten.

Men Förvaltningsrätten avslår regionens överklagande i denna del. Lagen ska ”tolkas på så sätt att det är TLV som ensamt sätter priserna inom läkemedelsförmånerna”, skriver rätten i sin dom. Region Skåne har inte rätt att omförhandla priserna på egen hand.

Dessutom säger EU:s regler att metoderna för nationell prissättning av läkemedel ska vara offentliga, så att alla som är verksamma på läkemedelsmarknaden vet hur processen går till. Därför gäller TLV:s förbud mot prisöverenskommelser fortsättningsvis.

Däremot upphävs förbudet i en annan del. Region Skåne hade nämligen även uppmanat läkare att förskriva just Cimzia och att kryssa i på receptet att det inte får bytas ut på apoteket. TLV ansåg att även detta stred mot lagen och att det ska finnas medicinska skäl till att läkemedel inte får byta ut.

Men enligt Förvaltningsrätten har inte TLV rätt att bestämma i denna fråga. Lagen om läkemedelsförmåner reglerar bara hur apoteken ska agera.

Region Skåne lämnade rekommendationer till läkarna via sin läkemedelskommitté, och deras verksamhet regleras i lagen om läkemedelskommittéer som faller utanför TLV:s tillsynsansvar.

Relaterat material

Fler landsting skriver rabattavtal

Region Skåne överklagar förbud

TLV: Skånes avtal strider mot lagen

Region Skåne anser att TLV har bytt fot

Region Skånes läkemedelsavtal stoppas

Uppmaning ska ses som förhandsinfo

TLV granskar läkemedelsavtal

LINA ÖSTERBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News