Kirurgi
Transplantation av livmoder snart verklighet
Publicerad: 28 augusti 2008, 06:14
SFOG-VECKAN Livmodertransplantationer kan vara verklighet inom tre år. Det sade professor Mats Brännström under ett seminarium på gynekologernas och obstetrikernas konferens i Skövde i går.
En transplanterad livmoder skulle göra det möjligt för en kvinna som tvingats operera bort sin egen, till exempel på grund av cancer, att bli gravid och få barn. Svenska forskare under ledning av Mats Brännström, professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är en av de forskargrupper som kommit längst på området.
- Vi förbereder oss för klinisk introduktion av uterustransplantationer, och jag tror att det kommer att bli möjligt inom tre år. Kanske hinner någon annan före, vi har gjort mest forskning men är kanske lite försiktigare än andra, säger Mats Brännström.
Kirurgin lättare hos människor
Han och hans medarbetare har de senaste åren testat metoden systematiskt i försök med möss, råttor, grisar, får och senast med babianer. Många av försöksdjuren har blivit gravida när livmodern tagits från genetiskt identiska djur, eller när livmodern först tagits ut och sedan satts tillbaka i samma djur.
- Det återstår att visa att det fungerar när man gör en allogen transplantation, det vill säga tar livmodern från ett annat djur, och ger mottagaren immundämpande läkemedel. Men immunsuppression av kvinnor som fått andra organ transplanterade har inte visat sig vara något hinder för graviditet, och kirurgin kommer att bli mycket lättare hos människa än med försöksdjuren, säger Mats Brännström.
Levande donatorer mest troligt
Han tror att livmodern i de flesta fall kommer att doneras av till exempel kvinnans mamma eller syster, men även hjärndöda donatorer kan komma i fråga.
Enligt Mats Brännström har 4 procent av all infertilitet livmoderrelaterade orsaker, och han uppskattar att det ackumulerade antalet kvinnor i Skandinavien som skulle kunna vara aktuella för transplantation uppgår till 2-3000.
-En annan fråga är om det här är något samhället ska bekosta. Men det skulle inte bli så dyrt som många andra transplantationer, det behövs ingen intensivvård eftersom livmodern inte är något vitalt organ. Immunsuppression är visserligen dyrt, men kvinnan behöver ju inte ha kvar livmodern hela livet, säger han.