Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Traumavården vid NKS riskerar att försämras

Publicerad: 16 mars 2017, 10:35

Foto: Thinkstock

Uppgifter om att det nya storsjukhuset ska ta emot ännu färre patienter gör att läkare nu larmar om att kompetensen inom traumavården kommer att försämras.


Ämnen i artikeln:

AkutsjukvårdNya Karolinska Solna, NKS

Att Nya Karolinska Solna, NKS, ska ta emot färre akutpatienter än de nuvarande omkring 85 000 per år har varit känt sedan tidigare. Men enligt nya uppgifter som Svenska Dagbladet tagit del av ska NKS enligt några beräkningar ta emot så få som mellan 12 000 och 15 000 akutpatienter per år. Tidigare uppgifter har pekat på mellan 25 000 och 30 000 besök.

Med färre akutpatienter minskar möjligheten för sjukhusets traumavård att upprätthålla kompetensen inom akut kirurgi.

– Vi måste ha ett högt flöde av patienter som behöver akuta operationer så att vi kan behålla vår spetskompetens. Men nu vill man göra tvärtom samtidigt som skjutningarna ökar i Stockholm, säger en akut- och traumaläkare, som vill vara anonym, till Svenska Dagbladet.

Läkaren konstaterar att en traumavård som under 20 år byggts upp vid sjukhuset snabbt kan försämras om förslaget om färre akutpatienter blir verklighet.

Enligt Marie Ljungberg Schött (M), biträdande sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, vet inte landstinget hur stort patientflödet till NKS kommer att bli. Hon uppger även för tidningen att det kommer att ses över ”om det skulle vara så att traumavården riskerar att försämras”.

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev