onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Tre partier vill sparka chefer i vården

Publicerad: 5 oktober 2017, 06:30

Lösningarna för att rekrytera fasta läkare och utveckla den kirurgiska verksamheten på Örnsköldsvik sjukhus duger inte, anser M, C och KD – som nu kräver sjukvårdschefers avgång.

Ämnen i artikeln:

Landstinget Västernorrland

Det är i Sundsvalls Tidning som moderate landstingsgruppledaren Stig Grip riktar skarp kritik mot Västernorrlands länsverksamhetschef i kirurgi, Leif Israelsson, och sjukhusdirektör Nina Fållbäck Svensson. Flankerad av kollegorna i Hälso- och sjukvårdsnämnden Henrik Sedelbach (KD) och Roger Byström (C) är budskapet tydligt – ni måste avgå.

– Den enda lösning som är möjlig om det ska gå att återvinna någon form av förtroende är att ledande tjänstemän inom specialistvården får lämna sina ansvarsområden. Vi kan inte se att situationen i Örnsköldsvik går att lösa med Nina Fållbäck Svensson och Leif Israelsson kvar som ansvariga chefer, säger Stig Grip till Sundsvalls Tidning.

Utspelet fick i sin tur Leif Israelsson att gå till motattack.

– Det är faktiskt olagligt för politiker att uttala sig om tjänstemän och deras tillsättning. Det strider mot kommunallagen. Det ska de här herrarna mycket väl känna till. De får tycka vad de vill men de kan inte fatta beslut om tjänstemän, säger Leif Israelsson till Sundsvalls Tidning.

Leif Israelsson får medhåll av tillförordnad regiondirektör för Landstinget Västernorrland, Hans Wiklund, som tycker att politikerna handlat fel.

– Jag tycker det är både olyckligt och olämpligt i och med att vi har en idé om hur samarbetet mellan de politiska beslutsfattarna och tjänstemannaorganisationen ser ut, och det är helt enkelt att de synpunkter som finns kopplat till tjänstemannaorganisationen ska anföras till regiondirektören.

Har du förtroende för Leif Israelsson och Nina Fållbäck Svensson?

– Definitivt, säger Hans Wiklund.

När Dagens Medicin får tag på Stig Grip så menar han att kravet från hans sida inte alls är olagligt, och att det snarare handlade om att utöva påtryckningar än att avsätta tjänstemännen.

– Vi kan inte sitta här bara utan vi måste agera och det är vår skyldighet. Vi kan ju inte avsätta dem men vi får tycka till. Vi tycker till och lyfter upp agendan för att få tryck på det, säger Stig Grip.

Stig Grip pekar på flera områden där han anser att tjänstemännen brister i sina arbeten. Otillräcklig dialog och oförmåga att leverera efter uppdrag, senast beskedet om att det finns många svårigheter i att förverkliga målet om att utveckla den akutkirurgiska verksamheten i Örnsköldsvik.

– Nu har jag det inte bekräftat men i Örnsköldsvik säger läkarna uttryckt i klartext att så länge de finns kvar så kommer inte vi att komma tillbaka.

Upplägget för att hitta nya läkare har varit identiskt med rekryteringen för nya läkare i Sollefteå, en stad som inte längre har akutkirurgi, menar han.

– Det är en kopia tyvärr. Det här har pågått under en längre period och då måste vi sätta ner klackarna och säga vad vi tycker.

Relaterat material

Hot mot akutkirurgin i Örnsköldsvik

ADAM WENELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev