onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Tv-bolag vill stoppa SVT:s Macchiarini-dokumentär

Publicerad: 26 januari 2016, 11:04

Det tyska produktionsbolaget K22 Film & Entertainment gjorde 2012 en dokumentär om Paolo Macchiarini (bilden) med namnet Supercells.

Foto: Oskar Kullander/Bildbyrån

Tyska K22 Film överväger att låta en advokat försöka hindra SVT från att använda material från bolagets dokumentär om Paolo Macchiarini.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhuset

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Dokument inifråns programserie om Paolo Macchiarini bygger till stor del på material från det tyska produktionsbolaget K22 Film & Entertainment som 2012 gjorde en dokumentär om den världskände kirurgen för tysk tv.

Dagens Medicin kan nu avslöja att bolagets vd, Wolfram Giese, är missnöjd med det sätt som SVT:s Dokument inifrån valt att använda det tyska materialet. I ett mejl adresserat till Karolinska institutets rektor Anders Hamsten skriver Wolfram Giese att han tror att intervjuer med Paolo Maccihiarini tagits ur sitt sammanhang och använts för att rikta kritik mot kirurgen på ett sätt som det tyska bolaget inte kan gå i god för.

Wolfram Giese medger att han inte förstår svenska men skriver ändå att han är mycket bekymrad över att Dokument inifråns program inte visar sanningen och därför kan leda till felaktiga slutsatser. Han råder också Anders Hamsten att göra vidare efterforskningar kring innehållet i de svenska programmen.

I mejlet framgår även att Wolfram Giese, med hjälp av sin advokat, överväger att vidta juridiska åtgärder mot Dokument inifrån med anledning av programmakarnas journalistiska uppträdande och att det tyska tv-bolaget har som tydligt mål att SVT inte längre ska få använda sig av deras material.

Johan Brånstad, projektledare för Dokument inifrån, säger att K22 Film & Entertainment även hört av sig till SVT under måndagen och att Dokument inifråns redaktion nu försöker reda ut vad bolaget har för synpunkter på programmen.

– Vi har haft jättetät kontakt med dem under hela den här processen så jag vet inte riktigt vad det är som har hänt, säger han till Dagens Medicin.

Bolaget ska överväga juridiska åtgärder, kan du bekräfta det?

– Vi har väldigt tydliga kontrakt, så det blir nog svårt för dem att stoppa det här.

Johan Brånstad har inte pratat med det tyska bolaget än men han är övertygad om att det rör sig om ett missförstånd som han hoppas ska lösa sig när den engelska versionen av Dokument inifråns program om Paolo Macchiarini publiceras.

Dagens Medicin söker det tyska bolagets vd Wolfram Giese.

Relaterat material

KI tar avstånd från Macchiarinis ryska operationer

Granskare: Det var forskningsfusk

Paolo Macchiarini ställs till svars av SVT

KI granskar världskänd kirurgs bakgrund

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev