Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Tv-producenten: KI kände till de ryska operationerna

Publicerad: 9 februari 2016, 07:20

Tv-producenten Bosse Lindquist anklagar KI för att lägga ut nya dimridåer efter Dokument inifrån.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetPaolo Macchiarini

Bosse Lindquist skriver på DN debatt att Karolinska institutet använder de ryska operationerna, som skildrades i Dokument inifrån, för att undvika att ta tag i de verkliga problemen – anklagelserna om forskningsfusk. ”Och ledningen påstår att man inte haft en aning om vad som pågått där. Men sanningen är en annan. KI/KS kände till de ryska operationerna sen planeringsstadiet.”

Bosse Lindquist hänvisar också till ett mejl där verksamhetschefen på Karolinska universitetssjukhuset skriver till sjukhusdirektören om att man beslutat att stoppa Macchiarini från att operera på KS på grund av ”komplikationer” som är så svåra att inte ens universitetssjukhuset har den ”medicinska kompetensen eller erfarenheten” att klara av dem.

”Och det var här ledningen för KS och KI tog de ödesdigra besluten att försöka dölja sanningen”, skriver tv-producenten. KI och KS valde att utåt ”låtsas som om inget hänt”.

Anders Hamsten förlängde Paolo Macchiarinis gästprofessur i januari 2014. Då hänvisade han bland annat till Macchiarinis ”uppmärksammade” operationer. Där finns även ett beslutsunderlag där prefekten Li Felländer-Tsai och professor Lars-Olaf Cardell, enligt Bosse Lindquist, antyder att de ryska operationerna var så bra att de borde gjorts i Sverige: ”Att huvuddelen av operationerna utförts utanför Sverige … beror bara på vårt komplicerade sjukvårdsersättningssystem samt bristande sjukhusresurser för omfattande och riksfylld experimentell kirurgi”.

Tv-producenten anser att KI:s styrelse gör fel som inte låter haveriutredningen omfatta Paolo Macchiarinis forskning. Enligt konsistoriet ligger dock den medicinskt vetenskapliga delen i KI-fallet utanför styrelsens beslutsområde. I en intervju med Dagens Medicin har rektor Anders Hamsten aviserat att han kommer att tillsätta en extern utredare för att titta närmare på frågor om och hanteringen av misstankar om forskningsfusk ytterligare en gång.

Relaterat material

KI:s rektor: Macchiarini kan inte vara kvar

De anmälande läkarna varnade KI för två år sedan

KI varnades internt för Macchiarini – anställde ändå

Paolo Macchiarini – detta har hänt

KI-forskare krävde genvägar för Macchiarini

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev