Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Tydligare checklista ska säkra kirurgi

Publicerad: 21 juni 2018, 12:36

Foto: Thinkstock

Efter tio år kommer en ny version av WHO:s checklista för säker kirurgi. Listan som nu benämnes ”Checklista för säker kirurgi 2.0” ska spridas i svensk sjukvård under hösten.


Den första versionen lanserades vid en ceremoni i Washington DC år 2008. Syftet var dels att fungera som stöd för att inga viktiga moment glömdes bort, dels att öppna för kommunikation i teamet. Den nya versionen är en helt svensk utveckling och gäller alltså sjukvården här.

Den viktigaste förändringen är att listan nu renodlats med en mer tydlig checklista på framsidan av bladet. Varje punkt får sedan en instruktion på baksidan som talar om vad punkten omfattar. Tidigare var checklistan mer uppblandad med instruktioner.

Vidare finns nu angivet för många punkter vad som är det enda acceptabla svaret. Det är också angivet vem som läser respektive svarar på varje punkt.

Totalt omfattar listan 13 punkter under ”Förberedelse anestesi”, elva punkter under ”Kontroll inför op-start” och 13 punkter under ”Avslutning”.

Hur mycket används listan?

– Om man ställer den frågan i sjukvården svarar 90 procent att den används. Men för varje del i listan är det betydligt lägre. De första delarna i listan brukar användas mer än de som rör avslutningen av operationen, säger Pelle Gustafson, chefläkare på Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag.

Han är en av de experter som varit med och tagit fram den nya versionen, som beskrivs i en artikel i Läkartidningen.

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev