Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Uppmärksamhet på njurproblem gav pris

Publicerad: 28 november 2014, 07:00

Ortopediska kliniken på Södertälje sjukhus belönas för att den identifierat och minskat njurproblem efter höftledsoperationer.


Reumatikerförbundet och Svensk ortopedisk förening delar i dag, fredag, ut ett stipendium för god patientsäkerhet.

2012 konstaterade överläkare Åsa Elfving och hennes kollegor att många patienter fått nedsatt njurfunktion, bland annat svårt att kissa, efter operationer av höftfrakturer.

– Vi upptäckte att vi hade ovanligt många sådana patienter på avdelningen, berättar Åsa Elving för Dagens Medicin.

Kliniken gjorde en studie som omfattade 86 patienter och den visade att 23 procent av dem efteråt fick kraftig njurpåverkan. Tre personer blev så dåliga att de behövde intensivvård.

– Vi tittade bland annat på vilken typ av höftledsfraktur det gällde, typ av operationsmetod, blödningar och hur vi gett dem vätska, säger Åsa Elfving, som är sektionsansvarig för ortopedi och biträdande verksamhetschef.

Så småningom förbättrades det standardiserade vårdprogrammet och uppmärksamheten ökade på patienternas vätske- och blodförluster.

Studien upprepades i början av 2013 då visade det sig att njurpåverkan endast förekom hos fyra procent av patienterna, jämfört med 23 procent tidigare. Dödligheten de första 30 dagarna efter operationen minskade från 10 till 8 procent.

– Då ska man tänka på att dödligheten i den här patientgruppen normalt är väldigt hög. I hela Sverige dör 17 procent fyra månader efter sin höftfraktur, berättar Åsa Elving.

Stipendiet på 25 000 kronor ska användas till ett nytt förbättringsarbete. Exakt vilket är inte klart än. I motiveringen skriver Reumatikerförbundet och Svensk ortopedisk förening att arbetet på Södertälje sjukhus påtagligt förbättrat situationen för en stor och skör grupp patienter.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev