Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Uppsala ska ge akut sjuka blod prehospitalt

Publicerad: 23 mars 2017, 09:29

Snart kommer patienter att erbjudas blod redan i helikoptern – i eller ambulansen.


Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetRegion Uppsala

– Ett antal patienter i länet avlider varje år på grund av stora blödningar, oftast efter olyckor. I dag får patienterna blodprodukter på akutmottagningen. Tillgång till blod prehospitalt, utanför sjukhuset, kan förbättra vården avsevärt, säger Daniel Löfving tillförordnad medicinskt ledningsansvarig läkare inom ambulanssjukvården, Akademiska sjukhuset, i ett pressmeddelande.

Från slutet av mars kommer Akademiskas intensivvårdshelikopter att kunna erbjuda blodprodukter, som röda blodkroppar (E-koncentrat) och frystorkad plasma, dygnet runt. Även de vägburna ambulanserna kommer att få tillgång till blodprodukter enligt en rutin som innebär att en ambulans möter upp och överlämnar blod till den ambulans som är på väg med blåljus till Akademiska, förklarar Daniel Löfving. Han uppger att ambulansverksamheten i Uppsala län förmodligen är först i landet med att kunna erbjuda blod på detta sätt.

Enligt pressmeddelandet är förhoppningen är att de prehospitala blodtransfusionerna kommer att sänka dödligheten och minska risken för komplikationer.

Ambulanshelikoptern i Göteborg har sedan tidigare kunnat erbjuda akut sjuka blod prehospitalt, något Dagens Medicin också rapporterat om.

Relaterat material

Nu har första patienten fått blod direkt vid olyckan

Blod kan ges direkt på olyckplatsen

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News