Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Väntetider i vården minskar långsammare än förut

Publicerad: 28 juni 2007, 09:29

Väntetiderna inom vården har minskat, men utvecklingen har planat ut. Det visar en ny rapport från Sveriges Kommuner och Landsting.


Idag presenteras SKL:s senaste uppföljningsrapport om vårdgarantins effekter. Enligt rapporten har vårdköerna krympt, men utvecklingstakten har avtagit de senaste månaderna.
Idag får fyra av fem patienter sitt specialistbesök inom vårdgarantins tidsramar och tre av fyra patienter får behandling inom garantins gränser.
Inom de områden som följs i landstingens databas Väntetider i Vården var det dock den 30 april i år runt 57 000 personer som väntat längre än 90 dagar på ett specialistbesök och 23 000 på en behandling eller operation.
– Förbättringstakten är för långsam. Det är fortfarande alltför många patienter som ofrivilligt väntar längre än 90 dagar. Arbetet måste intensifieras så att vårdgarantin kan infrias för alla, säger Håkan Sörman, vd för SKL, i ett pressmeddelande.

Dessutom är variationerna mellan landstingen stora. Bäst siffror när det gäller besöken uppvisar Gotland och Västmanland, där bara runt tre av 1000 invånare väntat längre än 90 dagar. Värre ser det ut i Norrbotten, där motsvarande siffra är drygt tolv av 1000 invånare.
Också när det gäller väntan på behandling har Gotland bäst resultat, med 0,38 av 1000 invånare som fått vänta mer än 90 dagar. I andra ändan av skalan finns Värmland, där 6,46 av 1000 invånare inte fått behandling inom utsatt tid.
Störst andel patienter som får vänta för länge på ett första specialistbesök finns inom områdena kirurgi och medicin. När det gäller väntan på behandling är problemen störst inom plastikkirurgi, öron-näsa-hals och kirurgi.

Läs rapporten på SKL:s hemsida

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev