Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Världskänd läkare frias från misstanke om forskningsfusk

Publicerad: 28 augusti 2015, 09:40

Karolinska institutets rektor har i dag fattat beslut i ärendet kring en läkare som utretts för oredlighet i forskning. Bedömningen: läkaren har agerat oaktsamt, men inte fuskat.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetAnders Hamsten

– När vi har granskat misstankarna om oredlighet i forskning i de sju anmälda artiklarna har vi konstaterat att vissa brister föreligger, men att de inte är att betrakta som forskningsfusk, säger Karolinska Institutets rektor Anders Hamsten i ett pressmeddelande.

Ärendet innehåller flera anmälningar kring olika forskningsartiklar som berör läkarens experimentella kirurgiska metod. Anders Hamsten har haft 1 000 sidor dokumentation att ta ställning till.

Professor emeritus Bengt Gerdin har gett ett särskilt yttrande till utredningen och mitten av maj kom han fram till att läkaren gjort sig skyldig till oredlighet i forskning.

– Bengt Gerdins granskning av anmälningarna har varit av stort värde för undersökningsprocessen, men i den dokumentation han hade tillgång till saknades bland annat betydelsefulla data om tillståndet före och efter operationen för två av patienterna, säger Anders Hamsten i pressmeddelandet.

I en anmälan kritiseras läkaren för att han inte före operationerna inhämtat tillstånd från regional etiksprövningsnämnd. Karolinska institutet har inte tagit ställning i frågan ”eftersom Vetenskapsrådets definition av oredlighet i forskning inte innefattar brott mot etikprövningslagen”, skriver institutet.

Behandlingarna är även polisanmälda och åklagare har inlett en förundersökning om grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada. Läkemedelsverket har också polisanmält behandlingarna då det inte sökts tillstånd för klinisk prövning före de startades.

Relaterat material

”Vi har en forskningsmiljö som har fallit sönder”

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev