Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

”Vi har en forskningsmiljö som har fallit sönder”

Publicerad: 28 augusti 2015, 14:30

Den världskände kirurgen friades från misstankarna om forskningsfusk. Samtidigt ser Karolinska institutets rektor Anders Hamsten stora behov av förändringar vid lärosätet.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetKarolinska institutetPaolo Macchiarini

Det som blev knäckfrågan på fredagens presskonferens var huruvida den fuskanklagade kirurgen hade ägnat sig åt sjukvård eller forskning vid de uppmärksammade operationerna vid Karolinska universitetssjukhuset.

Sjukvård var det svar som såväl sjukhuset som Karolinska institutet landade i.

– Det förelåg en vitalindikation, det handlade om att rädda liv och det fanns inga andra tillgängliga behandlingsmetoder. Det sammantaget gjorde att när vi såg till patientens bästa så valde vi att gå vidare med de här åtgärderna, säger Johan Bratt, chefläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till Dagens Medicin.

Karolinska institutets rektor Anders Hamsten är öppen med att gränsdragningen mellan forskning och sjukvård är svår.

– Det vi har kommit fram till är att det beslut som togs i sjukhusets etikråd inte på något sätt inkluderade forskning. Beslutet gällde operation och det som stod till buds var den här experimentella behandlingen. För att följa effekten har man sedan använt sig av analyser som normalt sätt inte ens används inom universitetssjukvården, säger han.

Det faktum att Vetenskapsrådet tidigare i år drog tillbaka sina anslag till den kände kirurgen kallar han olyckligt.

– Jag utgår från att Vetenskapsrådet kommer att ta ny ställning till detta.

Samtidigt är den världskände kirurgens forskning inte helt fläckfri. Den första av de totalt sju artiklar som ifrågasatts ska kompletteras och enligt Anders Hamsten för även kirurgen diskussioner kring förtydliganden med ytterligare en tidskrift.

Hade felen i den första artikeln uppdagats om kirurgen inte anmälts?

– Det är jag inte säker på. Tidskriften har ju gjort en noggrann peer-review och vi måste alla utgå från att alla aktörer uppfyller kraven på god forskningssed. Sedan är det en annan sak att inte alltid uppnå högsta möjliga kvalitet, men det är inte forskningsfusk.

Anders Hamsten vill inte spekulera i ett eventuellt samband mellan anmälan mot kirurgen och uppgifterna om meningsskiljaktigheter i hans forskningsgrupp. Samtidigt, konstaterar rektorn för Karolinska institutet, går det inte att komma ifrån att flera av anmälarna varit delaktiga och därmed ställt sig bakom några av kirurgens vetenskapliga arbeten.

– De hade alla möjligheter att göra sin röst hörd innan manuskripten skickades in, men anmälningarna kommer mycket långt senare i processen. Det har också funnits anmälningar mot anmälarna. Slutsatsen kan inte vara annat än att vi har en forskningsmiljö som har fallit sönder och vi måste hantera det så att alla kan gå vidare.

Relaterat material

Världskänd läkare frias från misstanke om forskningsfusk

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev