Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Viss planerad vård kan tas upp i Stockholm

Publicerad: 26 maj 2020, 14:46

Foto: Getty Images

Viss planerad vård kan återupptas igen i hårt coronadrabbade Region Stockholm. Men den kräver i så fall klartecken från den regionala särskilda sjukvårdsledningen.


Ämnen i artikeln:

Region StockholmDet nya coronaviruset

I slutet av mars beslutade Region Stockholm att skjuta på den icke akuta vården. En vecka in i maj meddelades att den planerade vården blir vilande under hela sommaren.

Men nu när sjukvårdsbehovet för covid-19 sakta sjunker ser regionen en möjlighet att återuppta viss planerad vård, enligt ett pressmeddelande från regionen. Det handlar om både viss kirurgisk vård och öppenvård som kan tas upp.

Men all planerad vård ska först ske efter dialog med den regionala särskilda sjukvårdsledningen.

”Vi är oroliga att sjukvårdsbehovet för covid-19 återigen ska öka. Då måste vi snabbt kunna öka sjukvårdskapaciteten igen. Det gäller att den planerade vården utförs på ett sådant sätt att vi inte tappar den flexibilitet som vi nu har i sjukvården”, förklarar hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.

Planerad vård kommer att undvikas när det gäller riskgrupper. Den får heller inte riskera att det blir brist på viss skyddsutrustning eller läkemedel. Den planerade vården får heller inte kullkasta möjligheterna för vårdpersonal att få semester.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev