måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Visselblåsare har lågt förtroende för ny NKS-chef

Publicerad: 29 april 2016, 12:10

Karl-Henrik Grinnemo och Ulf Lockowandt. Foto: Privat och Joel Marklund/Bildbyån

Ulf Lockowandt hade en framträdande roll i Macchiarini-affären. Nu kritiseras beslutet att göra honom till en av Nya Karolinskas höga chefer.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhuset

JK


I onsdags rapporterade Dagens Medicin att Ulf Lockowandt har tillförordnats tjänsten som temachef för hjärta-kärl vid Nya Karolinska sjukhuset Solna, NKS. En nyhet som väckt reaktioner. En av kritikerna är Karl-Henrik Grinnemo, en av de fyra visselblåsande läkarna i Macchiarini-affären.

– Jag tycker att det är fel att han ska bli chef för tema hjärta-kärl, säger han till Dagens Medicin.

Varför då?

– Det pågår flera utredningar i Paolo Macchiarini-ärendet. Hans agerande har kraftigt ifrågasatts. Han kommer att vara involverad i utredningarna och säkerligen också i åklagarens utredning. Att i detta läge tillsätta honom som chef, innan utredningarna är klara, anser jag är felaktigt.

Men en annan av de visselblåsande läkarna, Matthias Corbascio, är mer avvaktande när han kommenterar sitt förtroende för Ulf Lockowandt.

– Han har lång erfarenhet som chef och är nu ansvarig för utarbetandet av den nya organisationsmodellen inom Karolinska som har fokus på patienter inom hjärta-kärl-området. Modellen har ännu inte trätt i full kraft så det är för tidigt att uttala sig om resultatet av detta.

Den första av Paolo Macchiarinis tre operationer genomfördes på öron-näsa-halskliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Men på grund av de risker som upptäcktes i samband med den började sjukhuset lotsa över operationerna till thoraxkirurgiska kliniken där det fanns tillgång till hjärt-lungmaskin, säger Karl-Henrik Grinnemo. Verksamhetschef för thoraxkirurgiska kliniken var då Ulf Lockowandt.

– Han var ansvarig för att den tredje patienten accepterades. Han är ansvarig för operationen, det postoperativa omhändertagandet och rapporteringen av komplikationer. Den patienten är han huvudansvarig för, kort sagt, säger Karl-Henrik Grinnemo.

Efter det att Karl-Henrik Grinnemo, Matthias Corbascio, Thomas Fux och Oscar Simonson anmälde Paolo Macchiarini för misstänkt forskningsfusk läckte deras anmälan ut på sajten Retractionwatch. I anmälan fanns avidentifierade journalhandlingar.

Sedan startades en process kring dataintrång då sjukhuset via loggfiler kunde se att de fyra läkarna varit inne i patientjournalerna på ett sätt som ansågs otillbörligt. Enligt vad Karl-Henrik Grinnemo fått återberättat av Ulf Lockowandt skedde det efter att sjukhusjuristen blivit hårt ansatt av företrädare för öron näsa hals-kliniken. Karl-Henrik Grinnemo tror även att personer i kretsen kring Paolo Macchiarini drev på.

– De drev en process och ville få oss avskedade helt enkelt.

Och vilken roll hade Ulf Lockowandt?

– Han försökte initialt stoppa att vi skulle bli avskedade. Men drev ändå processen att vi skulle få den grövsta formen av varning, inte att man skulle lägga ner det hela.

Vad menar du med att han drev processen?

– Han tyckte att det var ok att vi skulle få den grövsta formen av varning för det vi hade gjort.

Enligt Karl-Henrik Grinnemo fick de fyra läkarna i december 2014 skriva under att de tagit emot varningen. I januari 2015 träffade de sedan sjukhusjuristen och hr-chefen tillsammans med sina fackliga företrädare.

– Då förklarade vi att det inte var acceptabelt utan att det var fråga om ett patientsäkerhetsarbete som vi måste få göra. Sjukhusjuristen insåg detta och mötet ajournerades, säger Karl-Henrik Grinnemo.

Vid nästa möte i februari fick de fyra visselblåsarna information om att processen mot dem hade lagts ned.

Hur ser ditt förtroende för Ulf Lockowandt som chef ut?

– Jag har lågt förtroende för honom som chef på grund av det som har hänt, säger Karl-Henrik Grinnemo.

Vad skulle han ha gjort i stället?

– Han borde ha ställt upp för sina medarbetare. Han har inte ställt upp för oss fyra som har gjort anmälan, han borde på ett tydligare sätt ställt sig på vår sida, och på patienternas sida.

Dagens Medicin har sökt Ulf Lockowandt som via Karolinska universitetssjukhusets presschef Klas Östman avböjer att kommentera ärendet fram till dess att Kjell Asplunds utredning av Paolo Macchiarinis operationer är klar.

Hur resonerar sjukhuset när Ulf Lockowandt får ett förordnande innan utredningen är klar?

– Vi kan inte låta hela verksamheten avstanna i väntan på den här processen. Nu låter vi utredningen arbeta och sedan får vi ta ställning till vad den kommer fram till, säger Klas Östman till Dagens Medicin.

Hr-chefen Anna-Karin Samuelson skriver i ett mejl till Dagens Medicin att de nu utsedda cheferna är tillsatta för en begränsad period och precis som övriga chefer inom sjukhuset kommer tjänsterna att utlysas offentligt successivt.

”När det gäller enskilda medarbetare så kommenterar vi inte dessa.”

Relaterat material

De ska chefa på nya storsjukhuset

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev