onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Visselblåsarna i Macchiarini-skandalen prisas

Publicerad: 12 april 2016, 08:07

Karl-Henrik Grinnemo (bilden) får tillsammans med Matthias Corbascio, Thomas Fux och Oscar Simonson Årets Visselpipa 2016 av Transparency International, Sverige.

Läkarna Matthias Corbascio, Thomas Fux, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson får nu pris av Transparency International.

Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetAnders Hamsten

Jens Krey

jens.krey@dagensmedicin.se


Det är antikorruptionsorganisationens svenska gren, Transparency International, Sverige, som i dag tisdag överlämnar sitt pris Visselpipan till de fyra läkarna som slog larm i Macchiarini-skandalen.

– Det känns väldigt kul att det blir uppmärksammat av den organisationen. Vi är väldigt stolta, säger Karl-Henrik Grinnemo till Dagens Medicin.

Ni har tidigare kompletterat er anmälan mot Paolo Macchiarini, vad händer nu?

– Det pågår en massa utredningar där vi blir intervjuade. Än så länge har vi blivit intervjuade av Kjell Asplund för att diskutera sjukvårdens inblandning i Paolo Macchiarini-affären. Vi tycker att den delen har varit dåligt belyst i den här härvan. Det har varit väldigt mycket fokus på Karolinska institutet, men väldigt lite på sjukhuset.

Karl-Henrik Grinnemo fortsätter:

– Sjukhuset har en stor del i det som hänt och det är därför viktigt att man belyser sjukhusets roll, vad som har gått fel och att man granskar sig själv för att kunna bli bättre. För än så länge har sjukhuset inte accepterat att man har gjort fel.

Karl-Henrik Grinnemo säger att patienterna förlorat förtroendet för både KI och sjukhuset, något som bland annat visar sig i minskat deltagande i kliniska studier.

– Patienterna har tappat förtroendet för svensk sjukvård. Och det är viktigt att man tar krafttag för att få tillbaka det. Där tror jag att vi har en viktig roll. Vi har satt oss in i det här ärendet och utifrån det kan vi tänka oss förändringar som kan leda till förbättring i framtiden.

Vilka förbättringar då?

– Man måste ha en jättetydlig organisation för hur man ska implementera saker på kliniken. En drivande person kan inte bara köra på tillsammans med en massa ja-sägare som applåderar. Man måste ha en organisation som kan fältet och regelverket, så att man har gjort alla grundstudier innan man går in i kliniken. Det är jätteviktigt att patienterna känner sig trygga när de kommer till sjukhuset.

Kan ni lämna det här bakom er när alla utredningar är klara?

– Nej, det kommer alltid att ligga och gnaga på något sätt tror jag. Det beror också lite grann på vad utredningarna kommer fram till. Det får inte bli jasså-utredningar. Blir det så är det vår, och andras, uppgift att se till att det blir en tydlighet i utredningarna. Personer måste ställas till svars för det som de har gjort. Och man måste komma fram till ett tydligt regelverk för att forskning ska kunna implementeras i kliniken. Det är inte meningen att man ska döda all forskning, utan man ska skapa ramar.

Även Matthias Corbascio anser att Karolinska universitetssjukhuset har en del kvar att göra:

– Det är en sak att vi får upprättelse, men det är knappast det som är det viktiga. Det viktiga är att patienterna får upprättelse och det är tragiskt att inte Karolinska kan komma till en snabbare konklusion, säger han till Dagens Medicin.

Motiveringen lyder:

”Läkarna anmälde redan 2014 forskningsfusk vid Karolinska institutet. De äventyrade därmed sina egna karriärer i en miljö, som av förklarliga skäl värnar om sina högt ansedda forskare.

Fuskets huvudsakliga syfte var att vinna en oförtjänt framgång. Därtill kommer att de fyra läkarna avvärjde en verksamhet med hög säkerhetsbrist som stämmer väl in i definitionen av korruption i vid mening

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev