Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kirurgi

Visselblåsarna kompletterar sin anmälan mot Macchiarini

Publicerad: 8 mars 2016, 15:03

Den kompletterande anmälan innehåller totalt 78 delar, på bilden Aula Medica, Karolinska institutet.

Foto: Rikard Berglund

De fyra läkarna fortsätter att rada upp forskningsmässiga tveksamheter och pekar ut ansvariga vid KI och KS.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetAnders Hamsten

Visselblåsarna Matthias Corbascio, Thomas Fux, Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson kompletterade i torsdags sin anmälan till Karolinska institutet, KI, mot Paolo Macchiarinis forskning.

Som Dagens Medicin tidigare rapporterat anser de fyra visselblåsande läkarna att deras ursprungliga anmälan mer än väl innehöll bevis för att den världskände kirurgen på olika sätt fuskat med hur hans forskning utförts och presenterats. Att läkarna nu kontaktats av det tidigare rektorsrådet Jan Carlstedt-Duke med frågan om de har mer bevis rörande forskningsfusk beskriver de som ”absurt” med tanke på att han var en av dem som friade Paolo Macchiarini från fuskmisstankar i augusti 2015.

Den tidigare anmälan innehöll sju artiklar, något läkarna förklarar med att de helt enkelt inte hade tid att gå igenom fler av Paolo Macchiarinis publikationer. Nu har de gjort det och tar, trots resonemanget ovan, upp ytterligare exempel på vad de anser är forskningsfusk.

Exempelvis:

Experiment med operationer av syntetiska luftstrupar på råttor utförda 2012/2013 ska ha beskrivits som lyckade i en artikel i Nature Protocol. Men i själva verket ska operationerna, som utfördes av en av de anmälande läkarna, ha lett till kroniska inflammationer och infektioner, vilket i förlängningen lett till att den syntetiska luftstrupen täpptes till. Detta ska ha rapporterats till Macchiarinis forskningsgrupp och enligt anmälarna ska läkaren sedan ha plockats bort från projektet.

En läkare vid Karolinska universitetssjukhuset ska skriftligen ha intygat att hen i samband med en bronkoskopi genomfört en biopsi på den första patienten med syntetisk luftstrupe. Men läkaren finns inte omnämnd i patientens journalanteckningar i anslutning till ingreppet och biopsin finns inte heller registerad hos patologen, enligt anmälarna.

Visselblåsarna skriver att det däremot ska ha tagits biopsier från den första syntetiska luftstrupen alldeles före det att den tranplanterades in. De biopsierna ska, enligt kompletteringen, ha visat att inget utvecklad cellager och inga cellkomponenter kunde detekteras. Något som, enligt läkarna, visar att patienten fick en ”naken” plastluftstrupe och vilket inte kunde resultera i annat än en kronisk infektion och en dödsdom.

Enligt kompletteringen anser anmälarna att Paolo Macchiarinis överordnade och facilitatorer, samt Karolinska institutets etiska kommitté, bör skiljas från sina positioner. De anser också att de sju granskade artiklarna omedelbart bör dras tillbaka från den medicinska litteraturen utan att behöva gå igenom en ny utredning.

Relaterat material

Paolo Macchiarini – detta har hänt

Här är listan över alla utredningar

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev