Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

17 kvinnor fick föda i annat län

Publicerad: 16 juni 2016, 09:30

Foto: Thinkstock

I maj hänvisades 17 kvinnor hemmahörande i Stockholms län att föda i ett annat län, under samma period förra året hänvisades en kvinna att föda i ett angränsande län.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingFörlossningsvårdNeonatalvårdVårdkrisen

Totalt skedde 2 759 förlossningar under maj månad i Stockholms län, enligt siffror från landstinget var det nästan 200 fler än under samma period förra året. Som Dagens Medicins kartläggning visat är förlossningsvården extra ansträngd i sommar, det är brist på barnmorskor i stort sett hela landet samtidigt som födelseandtalen ökar. Så här sa Anna Nergårdh, chefsläkare i Stockholms läns landsting, SLL, om platsbristen på förlossningen i en tidigare intervju med Dagens Medicin:

− Ibland får man vård där man själv valt, är det fullt får man vård där det just då finns en ledig plats. Personalen hjälper till, man behöver aldrig leta runt själv, det är jätteviktig information.

I mitten av maj stängde BB Sofia, redan samma månad tog förlossningsklinikerna i Stockholm hjälp av förlossningsvården i andra län vid 17 tillfällen. Stängningen av BB Sofia har inneburit en extra kraftsamling för SLL och utökat samarbete mellan förlossningsklinikerna, för att klara av sommarens födslar. Nu har den första sommarveckan passerat och Stockholms sex förlossningskliniker klarade av att ta emot de 575 barn som föddes i länet, skriver SLL i ett pressmeddelande.

− Vi ser att förlossningarna varit mer jämnt fördelade mellan enheterna den senaste veckan och det är bra. Men barnmorskorna i mödravården kommer fortsätta prata med våra blivande föräldrar och hjälpa till att välja bland de kliniker som har plats. Det finns fortfarande veckor när vissa kliniker har fler inbokade förlossningar än vad de har möjlighet att planera för, säger Anna Nergårdh, chefläkare för Stockholms läns landsting, i pressmeddelandet.

Relaterat material

Personalbrist slår mot neonatalvård

”Värre än förra året”

VICTORIA MAAHERRA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev