Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Abort ökade inte risken för depression

Publicerad: 28 oktober 2005, 07:59

I en jämförelse av kvinnor som genomgick abort och kvinnor som födde barn efter en oönskad graviditet var risken för depression högre i den senare gruppen. Det rapporterar forskare i nätupplagan av tidskriften British Medical Journal.


I studien ingick 1 247 kvinnor från USA som alla hade varit med om en oönskad graviditet under åren 1970 till 1992. Antingen hade de gjort abort eller så fullföljde de graviditeten. Kvinnorna intervjuades vid flera tillfällen för att undersöka risken för depression i de två grupperna.

Det har tidigare hävdats att abort skulle öka risken för depression, men det ger resultaten inget stöd för. Forskarna såg ingen ökad risk för depression som kunde kopplas till avbrytandet av den oönskade graviditeten. I stället var risken för depression högst bland de kvinnor som födde sina barn före 1980.

Kvinnorna i gruppen som gjorde abort hade signifikant högre utbildnings- och inkomstnivå, och deras familjer var mindre. Detta är faktorer som enligt forskarna minskar risken för depression.

Forskarna anser att om risken för depression ska minskas bland kvinnor bör man rikta in sig på att förebygga oönskade graviditeter och ge bättre hjälp till de unga kvinnor som fullföljer en sådan graviditet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev