Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Abortgräns tas upp i riksdagen

Publicerad: 17 november 2015, 09:37

Vill Socialdemokraterna ändra abortlagen? Den frågan ställer Emma Henriksson (KD) i riksdagen efter ett uttalande från Anna-Lena Sörenson (S).


Det var efter ett inslag i Sveriges Radio i förra veckan som socialutskottets ordförande Emma Henriksson (KD) reagerade och skrev en riksdagsfråga. I inslaget kommenterar socialutskottets vice ordförande Anna-Lena Sörenson (S) diskussionen kring en sänkt gräns för sena aborter med anledning av att för tidigt födda har kunnat räddas i vecka 21. Hon säger ”att utan vidare säga att abortgränsen ska följa med, det tycker jag inte”.

I sin riksdagsfråga ställd till sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) frågar Emma Henriksson om regeringen står bakom den nuvarande abortlagstiftningen ”där gränsen för när abort kan beviljas styrs av när fostret kan antas vara livsdugligt”.

– Vi har en väldigt bra uppslutning kring den svenska abortlagen i dag. Kring att det är professionen som ska hålla koll på den medicinska utvecklingen och avgöra var gränsen för sena aborter ska gå. Därför är det oroande om Socialdemokraterna säger att den här principen inte längre ska gälla, säger Emma Henriksson.

Men Anna-Lena Sörenson säger att Emma Henriksson har tolkat hennes uttalande fel.

– Vad jag menar är att det här är något som rättsliga rådet och professionen ska ta ställning till. Det är ingenting som politiken ska lägga sig i. Det här är en medicinsk, etisk och rättslig fråga. Inte en politisk, säger Anna-Lena Sörenson.

Hon säger att hon står bakom den svenska abortlagstiftningen och att hon inte vill se en modell som i till exempel Frankrike där det inte finns någon veckogräns för när sena aborter kan beviljas.

– Vi har en bra abortlagstiftning och den ska vi värna, säger Anna-Lena Sörenson.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev