Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Äggfrysning optimalt i 30-årsåldern

Publicerad: 18 maj 2015, 06:04

Foto: Thinkstock

Allt fler kvinnor väljer att frysa ner sina ägg för att kunna bli med barn senare i livet. Frågan är hur länge man kan vänta? Nu har forskare försökt hitta svaret på när kvinnan får mest valuta för pengarna.


Sedan en tid är det möjligt för kvinnor att låta frysa ner sina ägg av "sociala skäl", även i Sverige. Kanske i väntan på mr Darcy eller på att karriären ska ta fart.

- Det är väldigt stort intresse och många som ringer, säger Camilla Stenfelt, specialistläkare på Fertilitetscentrum i Stockholm.

Ett aber är dock att behandlingen är dyr, runt 30 000 kronor kostar det. Till det kommer läkemedelskostnader på cirka 10 000 kronor och sedan måste man betala en årlig "hyra" på ett antal tusen kronor för att hålla äggen nedfrysta.

- Man bör åtminstone ha ett 20-tal ägg i frysen, så ofta krävs det flera behandlingar, säger Camilla Stenfelt.

Den kvinna som fryser in sina ägg för tidigt riskerar alltså att bränna ett avsevärt hål i plånboken. Antagligen helt i onödan dessutom, eftersom hon sannolikt ändå kommer att träffa någon och få barn den naturliga vägen.

Att vänta för länge har också sina avigsidor, eftersom äggens kvalitet och därmed chanserna att få barn minskar med åldern.

Forskare vid Fertility Clinic vid University of North Carolina, USA, har nu försökt räkna ut den optimala åldern att slå till.

Forskarna undersökte en rad modeller där de antog att kvinnan skulle försöka bli gravid tre, fem eller sju år efter beslutet att låta frysa ner äggen eller inte.

Det visade sig att nedfrysning är som mest fördelaktigt om väntetiden är sju år. Kostnaden blir visserligen hög, men chansen att få barn ökar också.

Den största förbättringen noterades om kvinnan är 37 år gammal när äggen fryses ner. Då ökar sannolikheten för en levande födsel vid 44 års ålder från 22 till 52 procent.

Å andra sidan, konstaterar forskarna i tidskriften Fertility and Sterility, så är 52 procent inte särskilt bra odds. Om kvinnan i stället väljer att frysa ned äggen några år tidigare, vid 34 års ålder, är sannolikheten för en levande födsel 70 procent. Till slut landar forskarna i att den optimala åldern för att låta frysa ner sina ägg ligger någonstans mellan 31 och 33 års ålder.

- I den åldern tänker nog inte många i de här banorna. Att många kvinnor väljer det här på grund av karriären är dock en myt. Samtliga kvinnor jag träffat gör det för att de inte har någon partner, säger Camilla Stenfelt.

Forskarna understryker att de modeller som använts till stor del bygger på antaganden om kvinnors agerande. Forskarna ursäktar sig dock med att många kvinnor vill ha svar nu, inte om ett antal år. Då kan det vara för sent.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev