tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Agnes Wold får kritik för alkoholuttalande

Publicerad: 15 juli 2016, 14:11

Foto: Johan Wingborg, Photos.

Professor Agnes Wold hävdar att gravida kvinnor inte behöver ha nio vita månader utan kan dricka flera glas vin i veckan om de vill. Det får andra läkare och forskare att se rött.

Ämnen i artikeln:

Barnsjukdomar

Folkhälsomyndigheten uppmanar gravida att helt avstå alkohol. Det är fel tycker Agnes Wold.

På Twitter skrev hon att gravida kvinnor kan dricka så mycket som nio glas vin per vecka utan att det har någon effekt på fostret. Det baserar hon på fem danska forskningsartiklar.

– Det här är kunskapsläget, sedan kan man tycka vad man vill om det, det är inte några rekommendationer, säger hon till Svenska Dagbladet.

I tidningens intervju säger hon att hon därmed inte hävdar att det är bra att dricka under graviditeten, men att Folkhälsomyndigheten inte borde uppmana gravida att helt avstå alkohol.

– Jag anser att vi inte kan ha en skattefinansierad myndighet som säger något som inte är sant, säger hon till tidningen.

Flera läkare, professorer med flera är starkt kritiska till Agnes Wolds uttalande. I SVT:s Gomorron Sverige kontrar Ishan Sarman, överläkare på Sachsska barnsjukhuset:

– Även små mängder alkohol och tobak kan påverka fostrets arvsmassa, eftersom fostret inte kan bryta ner alkoholen. Sedan 80-talet vet vi att alkoholen har en fosterskadande effekt, säger han i tv-programmet.

På SVT Opinion skriver elva läkare, forskare och barnmorskor, att ”Wold väljer att blunda för omfattande forskning som tydligt visar att alkohol under graviditeten har skadlig effekt på fostret”.

De refererar till forskning som visar att det inte bara är barnets kognitiva funktioner som kan skadas, utan även att hundratals barn drabbas av fetalt alkoholsyndrom, FAS. Och så sent som i mars i år publicerade tidskriften Lancet en artikel som visar att ”400 tillstånd hos det nyfödda barnet kan kopplas till att modern druckit alkohol under graviditeten”.

De elva artikelförfattarna tycker, liksom Agnes Wold, att forskare ska yttra sig i debatten om alkohol under graviditeten, men att hon är tendentiös när hon lutar sig mot en enda dansk forskargrupps resultat.

JESPER CEDERBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev