Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

AI bättre på att hitta livmoderhalscancer

Publicerad: 11 januari 2019, 06:45

Artificiell intelligens var bättre än sjukvårdspersonal på att granska bilder av möjlig livmoderhalscancer i Costa Rica, enligt en studie som genomförts av amerikanska forskare.


Artikeln är uppdaterad kl 09.45 den 11 januari 2019.

Läkarna bakom studien skapade en algoritm baserad på över 60 000 enkla bilder av livmoderhalsar som samlats in i Costa Rica. Från och med början av 1990-talet följdes 9 400 kvinnor i perioder på upp till 18 år.

När forskarna använde automatiserade granskningar av bilderna blev träffsäkerheten klart bättre på att identifiera cellförändringar som verkligen utvecklades till cancer eller förstadier till cancer, enligt studien ,som publiceras i tidskriften Journal of the National Cancer Institute. Detta jämfört med om mänskliga experter granskade bilderna.

När det gäller kvinnor i åldrarna 25–49, hos vilka risken att drabbas är som störst, var AI-tekniken ännu mer säker.

Studien gällde en screeningteknik där sjukvårdspersonal applicerar utspädd ättiksyra på livmoderhalstappen, varvid cellförändringar kan framstå som vita. Metoden är främst använd i länder med sämre resurser för att implementera breda cellprovskontroller, vilka anses som säkrare.

Under de kommande åren vill läkarna blanda in patienter världen över i ytterligare tester av AI-tekniken.

TT, DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev