fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Akademiska i Uppsala satsar på förbisedd kvinnosjukdom

Publicerad: 24 augusti 2009, 14:07

I oktober startar Akademiska sjukhuset i Uppsala landets första centrum för omhändertagande av kvinnor med endometrios.

Ämnen i artikeln:

Akademiska sjukhusetEndometrios

– Genom att samla olika kompetenser är tanken att vi ska kunna erbjuda bättre utredning och behandling till kvinnor med denna vanliga men ofta förbisedda sjukdom, säger Matts Olovsson, överläkare på kvinnokliniken vid Akademiska sjukhuset och initiativtagare till det nya centrumet.

Enligt honom finns liknande centrum i Danmark och Norge, men hittills alltså inte i Sverige.

Tre gynekologer med endometrios som specialintresse kommer att vara knutna till det nya centrumet. Dessa kompletteras med en kurator, en sjukgymnast, en kolorektalkirurg, en gyntumörkirurg, en urolog, en röntgenläkare samt en läkare från sjukhusets reproduktionscentrum. En barnmorska ska vara koordinator för verksamheten.

– Vi som normalt är verksamma vid kvinnokliniken kommer att sköta ”basverksamheten” vid centrumet. Sedan kommer alla experter träffas minst var fjärde vecka för att till exempel diskutera knepiga patientfall, säger Matts Olovsson.

– Förhoppningsvis ska vi inte bara bättre kunna hjälpa våra egna patienter utan även kunna erbjuda vård till patienter med avancerad endometrios från hela landet. I förlängningen tror vi även att centrumet ska ge bra möjligheter för forskning och utbildning.

Endometrios innebär att livmoderslemhinnan växer på felaktiga ställen i kroppen, som på bäckenväggar, äggstockar, tarmar och urinblåsan. Det vanligaste symtomet är smärta vid mens eller vid vattenkastning och tarmtömning. Senare i förloppet kan smärtan bli kronisk med pålagrade smärtattacker. Endometrios behandlas vanligen med smärtstillande läkemedel, hormoner eller kirurgi.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev