Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Akupunktur hjälpte kvinnor med mycket testosteron

Publicerad: 5 augusti 2009, 09:14

Fysisk träning och akupunktur kan hjälpa mot polycystiskt ovariesyndrom, enligt en ny studie.


Polycystiskt ovariesyndrom drabbar upp till 10 procent av alla kvinnor i fertil ålder och medför en ökad mängd manligt könshormon. Sjukdomen kan leda till infertilitet och ökar risken för fetma, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdomar.

Man vet inte säkert vad polycystiskt ovariesyndrom beror på, men kvinnor med sjukdomen har ofta en hög aktivitet i det sympatiska, icke-viljestyrda, nervsystemet.

– Vi tror att detta kan vara en viktig orsak bakom syndromet, säger docent Elisabet Stener-Victorin som har lett studien vid Sahlgrenska akademin, enligt ett pressmeddelande.

Enligt studien var aktivitet i det sympatiska nervsystemet lägre hos kvinnor med sjukdomen som antingen fått akupunkturbehandling eller tränat regelbundet än hos kontrollgruppen. Akupunktur gav även fler positiva effekter.

– De som fick akupunktur upplevde att deras menstruation blev mer normal. Vi kunde också se att deras nivåer av testosteron minskade signifikant, vilket är ett viktigt fynd eftersom förhöjd testosteronnivå är så nära kopplat till den ökade aktiviteten i det sympatiska nervsystemet hos kvinnor, säger Elisabet Stener-Victorin.

I studien ingick 20 kvinnor med polycystiskt ovariesyndrom. En grupp fick under fyra månader regelbunden elektroakupunktur, vilket innebär att akupunkturnålarna stimuleras med en svag ström med låg frekvens. Det liknar till viss del muskelarbete. En annan grupp instruerades att träna minst tre gånger i veckan. Medan kontrollgruppen endast informerades om vikten av motion och en hälsosam diet.

Andrea Björkman

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev