Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Akut brist på donerade spermier

Publicerad: 11 februari 2016, 14:00

Donerade spermier är redan en bristvara. Om mindre än två månader får ensamstående kvinnor möjlighet att bli föräldrar genom assisterad befruktning.


Men sjukvården är oförberedd.

Många ensamstående kvinnor som vill bli mammor har redan kontaktat svenska fertilitetskliniker. Men trots att lagen ändras den 1 april ligger sjukvården inte i startgroparna för att ta emot dem, visar TT:s enkät.

Klinikerna väntar på direktiv från bland andra Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Ingen av de sju klinikerna i enkäten har hittills fått utökad budget för att kunna ta emot den nya gruppen.

Ann Thurin Kjellberg, överläkare i reproduktionsmedicin i Västra Götaland, befarar avsevärt längre köer. Hon och hennes kollegor runtom i landet är oroade.

– Jag tror inte att det är någon som har problem med själva lagändringen, utan vårt bekymmer är hela tiden den här resursfrågan. Hur mycket tror man att vi kan trolla?

Att få tag i villiga spermadonatorer är inte problemet, menar hon — det finns många snälla människor som vill hjälpa andra. Det som behövs är fler barnmorskor, läkare, kuratorer och laboratoriepersonal.

– Om det ringde på hundra stycken här i morgon och ville bli donatorer så skulle inte det hjälpa. Det behövs en allmän resursökning och det har vi behövt länge. Remisserna för all sorts assisterad befruktning bara ökar.

Åsa Sandgren Åkerman, gruppchef vid SKL:s avdelning för vård och omsorg, tycker att beslutet om ensamstående mammor borde ha kombinerats med mer resurser.

– Det är ett större åtagande och då ska de bifoga motsvarande resurser. Men det blev inte så, utan man hävdade att landstingen får prioritera själva inom den budget de har.

Även hon ser en risk för längre väntetider.

– Det är redan i dag brist på spermier. Efterfrågan kommer att öka och det finns köer.

CECILIA KLINTÖ/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev