tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Allt fler föds med akut kejsarsnitt

Publicerad: 7 december 2022, 07:51

Andelen kejsarsnitt har ökat varje år de senaste fem åren, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Foto: Christine Olsson/TT

Kejsarsnitt blir allt vanligare och de senaste åren syns särskilt en ökning av andelen akuta kejsarsnitt.

Ämnen i artikeln:

FörlossningsvårdAkutsjukvårdSocialstyrelsenRegion ÖstergötlandRegion DalarnaRegion Jönköpings länRegion StockholmRegion VärmlandToppnyheter

T


Andelen kejsarsnitt har ökat varje år de senaste fem åren, enligt siffror från Socialstyrelsen. Framför allt har man sett en ökning av de akuta kejsarsnitten, från 9 procent 2017 till 10,4 procent i fjol.

– Vi kan se en tendens till att det ökat de sista åren samtidigt som de planerade kejsarsnitten ligger stabilt, säger Anna Sandström, föredragande läkare på Socialstyrelsen.

Läs också: Haltande siffror om barnmorskor på förlossningen 

Förra året genomfördes 18,6 procent av förlossningarna med kejsarsnitt. Varför just de akuta kejsarsnitten ökat på senare år går inte att säga bara genom att titta på siffrorna. Det behöver man titta vidare på, menar Socialstyrelsen.

– Vi vet att det är bra att vi kan göra akuta kejsarsnitt när det finns behov för mamma eller barn, det är en viktig åtgärd. Vi vill ha så låg andel kejsarsnitt som möjligt men ändå med hög medicinsk nivå, säger Anna Sandström.

Myndigheten kan även se att andelen kejsarsnitt skiljer sig en hel del mellan olika regioner. I Stockholm och Värmland är andelen som högst, omkring 21 procent. Östergötland tillsammans med Dalarna och Jönköping har den lägsta andelen kejsarsnitt, cirka 13,5 procent.

Läs också: Förlossningen i Lycksele tvingas stänga under jul – igen 

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev