onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Allt fler kvinnor föder barn efter 49

Publicerad: 6 augusti 2018, 05:58

Det blir allt vanligare att kvinnor föder barn högre upp i åldrarna.

Foto: Thinkstock

Snittåldern för en förstföderska har gått stadigt uppåt i Sverige de senaste decennierna.


1973 födde en kvinna i genomsnitt sitt första barn när hon var 24 år, 2016 låg samma siffra på drygt 29 år, enligt Statistiska centralbyrån. Och mönstret syns överallt i statistiken. 2017 föddes 69 barn av mödrar som var 49 år eller äldre, vilket kan jämföras med 22 stycken sju år tidigare.

Kenny Rodriguez-Wallberg, docent och överläkare vid Karolinska universitetssjukhusets sektion för reproduktionsmedicin, ser flera förklaringar till att barnafödandet letar sig allt högre upp i åldrarna. Hon pekar bland annat på att de medicintekniska förutsättningarna har blivit allt bättre, men lägger också stor vikt vid förändrade beteendemönster.

– Män och kvinnor sätter i dag ett högt värde på att utbilda sig och hinna med en mängd olika saker innan det är dags att bilda familj, säger hon.

Alternativen har blivit fler med åren och antalet behandlingar med olika typer av assisterad befruktning har ökat kontinuerligt. För det par som behöver medicinsk hjälp finns flera alternativ att tillgå, där IVF-behandling är den vanligaste formen av assisterad befruktning.

Men i dag beviljar de flesta landsting i regel inte IVF-behandlingar till kvinnor som har fyllt 40 år. Åldersgränsen har ifrågasatts, bland annat av Statens medicinsk-etiska råd (Smer) som anser att gränsen är för lågt satt. Enligt Smer finns ingen generellt hög risk med att bli gravid som äldre.

Även Rodriguez-Wallberg anser att det är viktigt att utgå ifrån individen när det handlar om riskerna med en graviditet.

– En kvinna i 45-årsåldern kan förstås vara väldigt frisk och då finns det förutsättningar för att det ska gå bra, säger hon.

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev