Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Allt fler mammor överviktiga

Publicerad: 17 december 2015, 12:02

Foto: Thinkstock

Allt fler blivande mammor lider av antingen övervikt eller fetma när de skrivs in på mödravården. Bland gravida som bara gått klart grundskola rör det sig om hälften.


– Det är ett jättestort problem, säger Cecilia Ekéus, docent i kvinnors hälsa.

Andelen gravida med övervikt och fetma fortsätter att öka. Förra året var siffran 38 procent, jämfört med 25 procent 1992, enligt ny statistik från Socialstyrelsen. Bland gravida som bara gått klart grundskola är andelen överviktiga och feta ännu högre och ligger på nästan 51 procent.

–  Fetma ökar i hela samhället. Att kvinnor förskjuter sitt barnafödande innebär också att de är fetare från början eftersom övervikt och fetma ökar med stigande ålder, säger Cecilia Ekéus, docent vid institutionen för kvinnors och barns hälsa vid Karolinska institutet.

Att vara överviktig eller fet är förenat med en hel del risker, inte bara för mamman utan även för barnet.

Överviktiga har bland annat ökad risk att få graviditetsdiabetes, blodtryckssjukdomar och havandeskapsförgiftning. Dessutom föder överviktiga kvinnor oftare stora barn. Risken ökar då för en utdragen förlossning med bristningar och andra komplikationer.

– Risken ökar också markant för att föda för tidigt eller att barnet dör i magen, säger Cecilia Ekéus.

Även om den absoluta risken för detta är väldigt låg, är den relativa riskökningen – när man jämför med en gravid med normal vikt – påtaglig, framhåller hon.

Att nästan varannan gravid är överviktig eller fet bland kvinnor med låg utbildning förvånar henne inte.

– Nästan alla sjukdomar är kopplade till klass och social status. Personer som har lägre utbildning är generellt fetare, röker mer och rör på sig mindre. Det har en del att göra med hälsoupplysning, men också hur man tar till sig information, säger Cecilia Ekéus.

Stora skillnader i landet

Skillnaderna är stora vad gäller smärtlindring. I Kronoberg får 37 procent av förstföderskorna ryggbedövning, mot 63 procent i Västmanland.

Kejsarsnitten har ökat från 5 procent 1973 till närmare 18 procent i fjol. Flest får kejsarsnitt i Stockholm, 21,6 procent, mot 11,6 i Östergötland.

Andelen som drabbas av allvarliga bristningar har minskat de senaste tio åren. 2004 var andelen 4,6 procent, mot 3,7 procent i fjol.
Flest drabbas av allvarliga bristningar i Stockholm (7,6 procent), medan Norrbotten har lägst andel drabbade (3,9 procent).

Medelåldern för förstföderskor har ökat till knappt 28,5 år. Äldst är förstföderskorna i Stockholm med drygt 30 år, och yngst i Gävleborg och Södermanlands län med cirka 27 år.

Andelen tonårsmammor har minskat från 15,3 till 2,4 procent sedan 1973, medan andelen mödrar som är 35 år eller äldre har ökat från 1,7 till 12,4 procent under samma period.

Källa: Socialstyrelsen

ANJA HAGLUND/TT

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev