Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Antalet dödfödda barn ska minska i Skåne

Publicerad: 19 juni 2019, 08:28

Hälso- och sjukvårdsdirektören ska ta fram en strategi för att minska antalet dödfödda barn. Strategin ska redovisas i oktober i år.


Förra året dog 71 skånska barn i magen, vilket är högre än riksgenomsnittet, enligt siffror från Socialstyrelsen. Den politiska ledningen i Region Skåne vill därför se en strategi.

– Det är oacceptabelt att andelen dödfödda barn har varit så högt i Skåne. Vi behöver jobba ännu mer med tillgänglighet och en tryggare förlossningsvård. En strategi blir en viktig utgångspunkt för att kunna identifiera och analysera nuläget för att vi därefter ska kunna vidta ännu fler konkreta åtgärder, säger Gilbert Tribo (L), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Regionens medicinska rådgivare har bland annat föreslagit tidigare förlossningar vid vissa graviditeter och mer information om riskfaktorer. Dessutom behöver vården anpassas till att skånska mammor är allt äldre samt kommer från länder där kunskapen om när man bör söka vård är lägre.

– Mycket av det måste ske i mödravården, där får vi se över våra ackrediteringsvillkor för anställda men också hur vi kan skärpa upp arbetet på våra förlossningskliniker, säger Gilbert Tribo.

TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev