fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Antidepressiva verkar öka risken för frakturer

Publicerad: 26 juni 2015, 08:54

Foto: Thinkstock

De så kallade SSRI-preparaten verkar öka risken för benbrott hos kvinnor som tar läkemedlen mot klimakteriebesvär. Det visar en ny amerikansk observationsstudie.

Ämnen i artikeln:

OrtopediKlimakteriet

Risken för frakturer verkar också finnas kvar i flera år och forskarna menar därför att en så kort behandlingsperiod som möjligt med SSRI kan vara att föredra.

Den studerade gruppen av läkemedel, de selektiva serotoninåterupptagshämmarna, SSRI, är antidepressiva läkemedel som också används för en rad icke-psykiatriska indikationer, till exempel mot tarmsjukdomen IBS, vallningar och nattsvettningar under klimakteriet. 2013 godkände den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ett SSRI-läkemedel för klimakteriebesvär.

Forskarna tittade på 137 031 kvinnor utan psykiatriska diagnoser som tog SSRI. Kvinnorna jämfördes med över 200 000 matchade kontroller som behandlades för andra besvär.

Risken för benbrott var 76 procent högre hos kvinnorna som tog SSRI ett år efter att de började ta läkemedlen, 73 procent högre efter två år och 67 procent högre efter fem år, jämfört med kontrollgruppen.

I tidigare forskning har man sett att psykiatriska sjukdomar, till exempel depression, har varit kopplade till en ökad risk för benbrott. I den här studien ville därför forskarna undersöka om detta gällde även när läkemedlen användes för andra indikationer.

Eftersom studien är en observationsstudie påpekar forskarna att inga säkra slutsatser om orsakssamband kan göras, men forskarna tror att läkemedlen påverkar benomsättningen genom att öka de bennedbrytande cellernas, osteoklasternas, aktivitet.

Kvinnorna i studien var mellan 40 och 64 år. De SSRI-preparat som ingick i studien var citalopram, hyrdrobromide, escitalopram, fluoxetin, fluvoxamin, paroxetin och sertralin.

– Även om vi inte har några klara siffror har vi även i Sverige sannolikt en ökad förskrivning av SSRI:s mot klimakteriebesvär. Resultaten från den här amerikanska studien är rimliga och måste tas på allvar, säger Angelica Lindén Hirschberg, professor i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet i Stockholm, till Dagens Medicin.

Hon berättar vidare att en svensk studie från 2013 av Citarella och medarbetare visade att förskrivningen av SSRI:s ökat efter att kvinnor sannolikt på grund av rädsla för cancer slutat med hormonbehandling vid klimakteriebesvär.

– Hormonbehandling med östrogen är den mest effektiva behandlingen vid klimakteriebesvär och är förstahandsvalet om det inte finns några kontraindikationer, men man vet att SSRI:s också hjälper mot dessa besvär, säger Angelica Lindén Hirschberg.

Här kan du läsa hela studien:

Yi-han Sheu med flera. SSRI use and risk of fractures among perimenopausal women without mental disorders. Injury Prevention, publicerad online 25 juni 2015. DOI:10.1136/injuryprev-2014-041483.

KARIN SVENS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev