Kvinnohälsa
Äpplen verkar förebygga bröstcancer
Publicerad: 12 maj 2016, 09:12
Äpplen kopplas till en lägre risk för bröstcancer, enligt ny forskning.
Foto: Thinkstock
Unga kvinnor som åt en större mängd av vissa frukter hade en lägre risk för bröstcancer senare i livet, enligt en ny observationsstudie i tidskriften BMJ.
Amerikanska forskare har följt fler än 90 000 kvinnor och undersökt deras kostvanor under tidigt vuxenliv samt i ungdomsåren, när de var 13 till 18 år. Om de i snitt åt 2,9 portioner frukt per dag som unga hade de en 25-procentig lägre risk för bröstcancer senare i livet. Detta jämfört med jämnåriga som åt en halv portion frukt om dagen.
Fast det ska inte vara vilka frukter som helst, påpekar forskarna. Äpplen, bananer och vindruvor verkade ha bäst effekt, skriver de.
Tidigare forskning har antytt att frukt och grönsaker inverkar på risken att få bröstcancer. Majoriteten av dessa studier har dock utförts på äldre kvinnor, medan de nya resultaten indikerar att hög fruktkonsumtion redan i ungdomsåren kan förebygga sjukdomen, skriver forskarna.
Uppföljningen pågick i 22 år och baseras på enkätsvar. Studien är av observationstyp och därför går det inte att fastslå några orsakssamband utifrån resultaten.
Läs mer i abstract: