Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Arbetsgrupp i kd: ”Begränsa rätten till fosterdiagnostik”

Publicerad: 27 februari 2009, 11:49

Arbetsgrupp i kd: ”Begränsa rätten till fosterdiagnostik”

Efter den senaste veckans debatt om abort av flickfoster vill en grupp kristdemokrater begränsa rätten till fosterdiagnostik.


Förslaget kommer från kristdemokraternas arbetsgrupp för medicinsk-etiska frågor. Det går ut på att kvinnor enbart ska erbjudas fosterdiagnostik om det finns ärftliga sjukdomar eller andra faktorer som tyder på att fostret kan vara skadat.

– Varken du eller jag kan beställa en kranskärlsröntgen bara för att vi har lust. Det måste finnas en medicinsk indikation. Vi tycker att det ska vara likadant här, säger Chatrine Pålsson Ahlgren, riksdagsledamot och ordförande i arbetsgruppen, till Dagens Medicin.

För ett par veckor sedan rapporterade Dagens Medicin om ett fall där en kvinna gjorde dubbla aborter sedan hon fått veta att hon väntade flickor. Enligt Chatrine Pålsson Ahlgren hade kd-gruppen sitt ställningstagande klart innan dess.

Samtidigt säger hon att de senaste veckornas debatt har stärkt dess uppfattning.

– Vi vill inte ha en fosterdiagnostik där människor utsorteras på grund av sådant som ras eller kön. Då har det gått för långt.

Det nya förslaget ingår i det medicinsk-etiska program som arbetsgruppen ska lämna över till partistyrelsen senast den 1 april.

Relaterat material

Uppgifter om abortresor till svenska sjukhus ifrågasätts

Kvinna aborterade foster av flickkön

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev