Få hela storyn
Starta din prenumeration
Kvinnohälsa
Publicerad: 8 december 2020, 12:00
De flesta fall av spiralbrott som rapporterats till Läkemedelsverket kommer från Region Skåne. Enligt Karin Hallstedt, mödrahälsovårdsöverläkare på Kunskapscentrum kvinnohälsa, är det omöjligt att säga hur många som har de defekta spiralerna kvar.
Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån
För två år sedan drog tillverkaren Eurogine tillbaka vissa batcher av defekta kopparspiraler, men många kvinnor har dem kvar. Senast i raden av anmälningar till Läkemedelsverket gäller en kvinna som blivit gravid och har en del av en trasig spiral i livmodern.
Fallet, som först uppmärksammades av Göteborgs-Posten, rapporterades in till Läkemedelsverket i oktober. Kvinnan är bara en i raden av alla dem som råkat ut för spiralbrott på senare år. 2018 återkallade Eurogine flera batcher av modellerna Ancora, Novaplus och Gold T på grund av ett tillverkningsfel, något som fick stor uppmärksamhet i media.
Helena Kopp Kallner är överläkare på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus och styrelseledamot i Svensk förening för obstetrik och gynekologi. Hon säger att risken med de defekta spiralerna är att man vid extraktion inte får ut hela spiralen och att den kvarvarande delen kan göra att det är svårt att bli med barn eller ge komplikationer vid en graviditet.
– Kommer den inte ut måste man genomgå en hysteroskopi och plocka ut den med tång, säger hon.
Ewa-Lena Hartman, gruppchef på avdelningen för medicinteknik på Läkemedelsverket, har ingen information om vilka regioner som fått bolagets defekta spiraler levererade.
– Vi ser bara de tillbud som de olika regionerna rapporterat till oss och där har Region Skåne varit den region som rapporterat de allra flesta, säger hon.
Spiralbrott är enligt henne det vanligaste problemet. Så länge rapporterna handlar om spiraler som ingår i de återkallade batcherna vidtar verket ingen åtgärd eftersom bolaget dragit tillbaka dem.
– Men det är inte så att vi inte bryr oss, utan vi följer det väldigt noga. Skulle det upptäckas att det är ytterligare batcher som börjar rapporteras än de som tillverkaren har angivit som felaktiga, då kan det tänkas att vi vidtar åtgärder.
Modellen i fråga sitter normalt inne i fem år. Karin Hallstedt, mödrahälsovårdsöverläkare på Kunskapscentrum kvinnohälsa i Region Skåne, säger att man i regionen inte vet hur många fall som återstår.
– Det verkar vara vanligast att den går sönder i samband med extraktion, men det kan även komma ut delar spontant, säger hon.
Regionen fick förra året kritik från Inspektionen för vård och omsorg för att kvinnorna i fråga inte fått information om riskerna för komplikationer när vårdgivaren blev varse att spiralerna var undermåliga.
Region Skåne har dock haft problem att meddela berörda kvinnor på grund av att information saknats i journalerna. Sedan dess har regionen påmint alla vårdgivare om att medicintekniska produkters batchnummer ska journalföras.
Vill du kommentera den här texten utifrån din yrkesroll i hälso- och sjukvården? Klicka här!
Kommentarer förhandsgranskas.