Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Att äta kakan eller ha den kvar är nya trenden

Publicerad: 29 januari 2014, 06:00

De flesta, men inte alla, barnmorskor avråder bestämt från tanken på att placentan ska ätas av modern eller sitta kvar vid barnet tills navelsträngen faller av.

Foto: Photos.com

Den sägs smaka som en blandning mellan lever och njure och ska krylla av undergörande ämnen. Men alla barnmorskor hyllar inte den ”senaste förlossningstrenden”, placentofagi.


På internet finns gott om sajter som tipsar om hur moderkakan bäst förtärs efter förlossningen. Den kan till exempel ätas rå, mixas med fruktjuice eller vodka, tillagas med rödvin och grönsaker eller torkas till pulver.

Den stora föräldrasajten Familjeliv har utnämnt moderkaksätande till den senaste trenden inom förlossningar. Men det är ingenting som märks av på de förlossningskliniker som Dagens Medicin har talat med.

– Nej, det har jag aldrig stött på och det skulle jag utan tvekan avråda ifrån. Vi människor har ju tillgång till kött och protein, det är ju det som det handlar om, säger Inger Klingberg, chefbarnmorska på BB Södra på Södersjukhuset i Stockholm.

Hon tillägger att det nog knappast är farligt att äta moderkaka.

– Men det är ju äckligt!

Cayenne Ekjordh, barnmorska på BB Stockholm – nyligen rekryterad till BB Sophia – jobbar extra med hemförlossningar. Hon ser inga konstigheter. Att äta moderkaka är tvärtom någonting som hon uppmuntrar.

– Det är nog så naturen har tänkt sig att vi ska göra. Om en kvinna höll på att förblöda, då skulle jag tvinga henne att äta moderkakan, säger Cayenne Ekjordh, som betonar att hon syftar på en situation där ett sjukhus inte finns i närheten.

Hon tillägger att placentan innehåller järn och välgörande hormoner som ”hjälper kvinnan att återhämta sig”.

Hur det är med den saken är dock inte vetenskapligt klarlagt. Randomiserade placebokontrollerade studier av effekterna av placentofagi lyser med sin frånvaro – vilket inte hindrar sajter på nätet från att påstå att moderkaksätande både ska hjälpa mot förlossnings­depression, lindra smärta och främja fertiliteten.

Flera av sajterna uppmuntrar också kvinnor till det som kallas lotus­födsel, vilket innebär att barnet inte navlas av alls efter förlossningen. Navelsträngen och moderkakan
får sitta kvar vid barnet tills allt lossnar av sig självt efter några dygn.

Knappast i linje med sjukhusens hygienregler, påpekar flera barnmorskor som Dagens Medicin har talat med.

– Jag har aldrig stött på en kvinna som vill ha en rutten navelsträng kvar, säger Ann Jaldegren, förlossningsbarnmorska på Södersjukhuset.

Cayenne Ekjordh har varit med om att en kvinna önskade lotusfödsel.

– Men det var jädra opraktiskt. Navelsträngen blev stel som en pinne. Hon klippte av den efter två dagar, säger hon.

SARA RÖRBECKER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev