Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Autism kopplat till hormonstörning

Publicerad: 8 december 2015, 10:08

Foto: Thinkstock

Kvinnor som lider av polycystiskt ovariesyndrom löper högre risk att få barn som utvecklar autism. Fyndet stärker idén om ett samband mellan autism och för mycket manliga könshormoner tidigt i livet.


Ämnen i artikeln:

AutismspektrumstörningAutism

Ungefär en av tio kvinnor lider av en hormonell rubbning vid namn polycystiskt ovariesyndrom, PCOS. Sjukdomen, som resulterar i ett flertal cystor i äggstockarna, beror på för mycket manliga könshormoner, androgener.

Eftersom androgener även påverkar hjärnans utveckling, ville forskare vid Karolinska institutet se om tillståndet även påverkar risken att föda ett barn som utvecklar autism.

Forskarna analyserade alla barn i åldrarna 4–17 år som föddes i Sverige mellan 1984 och 2007. De hittade 24 000 barn med autism eller autismspektrumtillstånd. Dessa jämfördes sedan med 200 000 kontroller.

– Vi fann att en PCOS-diagnos hos mamman ökade risken för autism hos barnet med 59 procent. Risken var ännu högre bland kvinnor med både PCOS och fetma, vilket är vanligt vid PCOS och hänger ihop med högre androgennivåer, säger forskaren Kyriaki Kosidou i en kommentar.

Trots att autism är fyra gånger vanligare bland pojkar än flickor, såg forskarna ingen skillnad i risk mellan könen.

– Det är för tidigt att ge specifika rekommendationer till läkare när det gäller vården av kvinnor med PCOS, men en ökad medvetenhet om det här sambandet kanske kan underlätta tidig upptäckt av AST hos barn vars mödrar har diagnosticerats med PCOS, säger Renee Gardner, senior forskare, i ett pressmeddelande.

Studien är publicerad i Molecular Psychiatry.

Läs mer i abstract:

Kyriaki Kosidou med flera. Maternal polycystic ovary syndrome and the risk of autism spectrum disorders in the offspring: A population-based nationwide study in Sweden. Molecular Psychiatry, publicerad 8 december 2015. Doi: 10.1038/mp.2015.183

Vanligt tillstånd

Mellan 5—15 procent av alla kvinnor i fertil ålder lider av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS).
Vid detta tillstånd är äggstockarnas hormonproduktion störd så att halterna av manliga könshormoner är högre än normalt. Normala ägglossningar kan inte äga rum. Uteblivna eller glest förekommande menstruationer är vanliga, liksom ökad behåring och tendens till fetma. Sterilitet är vanligt. Behandling kan ske med hjälp av läkemedel som stimulerar ägglossning.
Källa: Nationalencyklopedin

JOHAN NILSSON/TT OCH DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev