Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Även en liten viktnedgång stimulerar ägglossning

Publicerad: 30 juni 2009, 10:49

Även en liten viktnedgång stimulerar ägglossning

Endast en liten viktnedgång behövs för att tjocka kvinnor ska förbättra sina chanser att bli gravida, visar en ny studie.


En viktnedgång på blott 5 procent ökar blodflödet i livmodern med hela 19 procent. Sedan tidigare vet man att ett ökat blodflöde i livmodern ökar chanserna för ägglossning och att det befruktade ägget ska implanteras i livmoderväggen.

Det är brittiska forskare som under tre månader har undersökt hur en viktnedgång påverkar 40 feta kvinnor som vid studiens början inte hade ägglossning.

Studien presenterades nyligen på ESHRE:s årliga möte i Amsterdam, Nederländerna. ESHRE står för European Society for Human Reproduction and Embyology.
Kvinnorna i den aktuella studien, som alla hade polycystiskt ovariesyndrom, PCOS, var runt 29 år gamla och hade alla ett BMI, kroppsmasseindex, nära 40. De var alltså kraftigt överviktiga.

Alla patienter fick viktminskningsläkemedlet orlistat eller metformin och lyckades gå ner 5 procent av sin vikt under en 12-veckorsperiod. Blodflödet i livmodern ökade, vilket enligt forskarna, fungerar som en ”strömbrytare” för att få igång ägglossningen.

I tidigare studier har forskarna visat att en relativt liten viktminskning är relaterat till en 30–40 procents ökad chans att ägglossningen kommer igång. Forskarna tror nu att det är det förbättrade blodflödet i livmodern som är nyckeln till att ägglossningen kommer igång hos dessa kvinnor.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev