Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

B-vitamin gav skydd mot förändring av gula fläcken

Publicerad: 24 februari 2009, 14:49

B-vitamin gav skydd mot förändring av gula fläcken

Kvinnor som fick tillskott av vitamin B och folsyra drabbades av makuladegeneration i lägre utsträckning än kvinnor som fick placebo, visar en ny studie.


Åldersrelaterad makuladegeneration, förändringar på gula fläcken, är den vanligaste orsaken till nedsatt syn hos äldre.

Det enda sättet att minska risken för sjukdomen som hittills varit känt är att sluta röka. Men nu visar en grupp forskare vid bland annat Harvard Medical School i Boston, USA, att även tillskott av vitamin B och folsyra kan skydda mot makuladegeneration.

Forskarna har genomfört en studie med 5 442 kvinnor som var äldre än 40 år och som nästan alla var utan makuladegeneration vid studiestarten. Ungefär hälften av dem lottades till få tillskott med 2,5 milligram folsyra och 50 milligram vitamin B6 under en sjuårsperiod, och resten till att få placebo.

Resultaten som publiceras i dag, måndag, i tidskriften Archives of Internal Medicine, visade att de kvinnor som fick tillskottet hade 34 procent lägre risk att drabbas av makuladegeneration och 41 procent lägre risk för sjukdom som gav märkbart försämrad syn, jämfört med dem som fick placebo.

Archives of Internal Medicine 2009;169:335-341

Under den i snitt 7,3 år långa behandlings- och uppföljningstiden var det 55 kvinnor i behandlingsgruppen som drabbats av makuladegeneration, varav 26 hade fått märkbart försämrad syn. Motsvarande siffror i placebogruppen var 82 respektive 44.

Enligt forskarna är detta de hittills starkaste bevisen för att vitamin B och folsyra skyddar mot förändringar i gula fläcken. En möjlig förklaring till den skyddande effekten är enligt forskarna att vitamin B och folsyra minskar nivåerna av aminosyran homocystein, som enligt vissa studier kan medverka till uppkomsten av makuladegeneration.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev