Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Kvinnohälsa

Både läkare och patienter efterlyser dialog om sex

Publicerad: 7 december 2009, 13:28

Både läkare och patienter efterlyser dialog om sex

Foto: Foto: Photos.com

Unga kvinnor behöver prata om sex och inte bara genomgå en rent medicinsk undersökning när de besöker gynekologen. Det visar en ny undersökning gjord vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.


Enligt barnmorskan Ewa Wendts avhandling är de gynekologiska besöken alltför medicinska och ofta hinner läkaren eller barnmorskan inte prata. Synen delas av såväl barnmorskor som allmänläkare och gynekologer.

Nästan 500 tjejer mellan 23 och 29 år fick svara på frågor om sitt sexliv, sina relationer och sin syn på det gynekologiska besöket. Var femte upplevde minskad sexuell lust och lika många sade sig ha upplevt någon form av sexuellt tvång.

– Många unga kvinnor vet egentligen ganska lite om sin sexualitet. Om man känner sig trygg med sin kropp och förstår hur den fungerar blir det mycket roligare, lättare och mer lustfyllt, säger barnmorskan Ewa Wendt i ett pressmeddelande.

Vidare berättar hon att nio av tio känner att det är naturligt att prata med sin läkare eller barnmorska om sitt sexliv, eftersom de är utomstående personer som har både kunskap och tystnadsplikt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev