Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Barn fött efter första lyckade äggstockstransplantationen

Publicerad: 11 december 2008, 12:11

Barn fött efter första lyckade äggstockstransplantationen

Foto: Illustration: Photos.com

För första gången har en transplantation av en hel äggstock gett lyckat resultat. Det uppger forskare, sedan en flicka fötts på ett sjukhus i Saint Louis i USA. Nu ökar chanserna att kunna förlänga kvinnors fertilitet.


En kvinna donerade en äggstock till sin enäggstvilling, som vid 15 års ålder gått in i ett för tidigt klimakterium och därför blivit infertil. Systern återfick sin fertilitet och födde en flicka den 11 november, uppger Reuters.

Tidigare har lyckade transplantationer av yttre delar av äggstockar genomförts, men två tredjedelar av äggen har i dessa fall dött då blodflödet i äggstockens vävnader har varit för lågt. Dessutom har kvinnorna kommit in i klimakteriet inom tre år efter operationen. Förhoppningarna är att problemen ska undvikas vid transplantationer av hela äggstockar.

Metoden ska kunna hjälpa unga cancerpatienter som ska genomgå kemoterapi, genom att en äggstock kan tas ut innan behandlingen påbörjas, för att sättas in igen då den avslutats.
En annan, mer kontroversiell möjlighet, är att förlänga kvinnors fertilitet. Kvinnor i fertil ålder kan ta ut och spara en av sina äggstockar.

– Om hon är 40 eller 45 när den transplanteras tillbaka, är äggstocken fortfarande bara 25–30 år gammal. På det sättet skulle hon bibehålla sin fertilitet. Vi har faktiskt gjort det på ett antal patienter och jag tror att allt fler kvinnor kommer att vilja göra detta, säger en av forskarna bakom transplantationen, doktor Sherman Silber vid Infertility Center of St Louis, till Reuters.

En artikel om transplantationen har publicerats i New England Journal of Medicine.

Läs mer:

Abstract online i New England Journal of Medicine

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev