Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Barn och jobb är bra för kvinnors hälsa

Publicerad: 15 maj 2006, 08:50

Kvinnor som har barn, lever i ett stabilt förhållande och samtidigt är yrkesverksamma har bättre hälsa än hemmafruar. Det visar en ny brittisk studie.


Forskare från University College London i Storbritannien har undersökt självrapporterad hälsa och övervikt hos sammanlagt 1 781 kvinnor, som alla fötts i mars 1946. Kvinnorna ingår i en stor studie och har följts upp med intervjuer vid 26, 36, 43 och 53 års ålder. Kvinnornas självrapporterade hälsa har också mätts, och deras vikt har kontrollerats av en sjuksköterska.

I denna studie ville de brittiska forskarna se om kvinnornas så kallade sociala roller hade någon påverkan på deras hälsa. De delade därför in dem i tre grupper. I en grupp ingick kvinnor som var gifta och hade barn och som hade varit yrkesversamma under större delen av sitt liv. En annan grupp omfattade hemmafruar, som inte hade arbetat eller arbetat mycket lite under sitt liv. I den tredje gruppen ingick barnlösa kvinnor, som hade starka band till arbetsmarknaden.

Studien visade bland annat att det var signifikant högre chans att kvinnor som både hade en stabil samlevnadssituation, barn och en plats på arbetsmarknaden rapporterade en god hälsa jämfört med de andra grupperna.

De kvinnor som varit hemmafruar under hela eller större delen av sina liv var de som oftast förklarade att de hade dålig hälsa, följda av ensamma mödrar och barnlösa. Dessutom var 38 procent av hemmafruarna överviktiga, medan lägst andel överviktiga fanns bland de kvinnor som hade både barn och jobb, nämligen 23 procent.

Enligt forskarna påverkas dessa resultat inte av kvinnornas hälsa eller sociala klass under ungdomsåren. Att kvinnor som har både barn och jobb också har god hälsa är följden av, snarare än orsaken till, att de har kombinerat dessa roller, anser forskarna.

Studien är publicerad i tidskriften Journal of Epidemiology and Community Health.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev