Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Barn till omskurna kvinnor dör oftare vid förlossning

Publicerad: 1 juni 2006, 14:39

Kvinnor som är omskurna löper större risk än andra att föda barn som dör i samband med förlossningen. Det visar en studie från världshälsoorganisationen, WHO, som gjorts på kvinnor i sex afrikanska länder.


Studien publiceras i veckans nummer i tidskriften Lancet.

Tidigare undersökningar har inte kunnat fastställa om kvinnor som omskurits löper större risk att drabbas av komplikationer i samband med förlossning. En omskuren kvinna är den vars könsorgan helt eller delvis skurits bort av kulturella eller andra icke-medicinska orsaker.

Men denna studie visade en signifikant ökad risk att barnen till de kvinnor som var omskurna dog före eller strax efter förlossningen. Ett till två extra sådana dödsfall per 100 födslar skedde vid förlossningarna på grund av omskärelse.

Studien är gjord på 28 373 kvinnor som födde barn mellan november 2001 och mars 2003 vid 28 olika förlossningskliniker i Burkina Faso, Ghana, Kenya, Nigeria, Senegal och Sudan. Före förlossningen undersöktes kvinnorna för att se om de hade blivit omskurna och i så fall i vilken omfattning. Efter förlossningen gjordes uppföljningar tills kvinnorna skrevs ut från sjukhuset.

Forskarna från WHO fann också att risken för kejsarsnitt och andra förlossningskomplikationer ökade bland kvinnor som var omskurna och att riskerna tycktes öka om kvinnorna hade blivit omskurna på ett mer omfattande sätt.

I en kommentar skriver författarna att denna studie sänder ett tydligt budskap till de länder där kvinnlig omskärelse praktiseras: att denna typ av behandling är mycket farlig, både för kvinnor och för deras barn.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev