Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Barnlösa får betala själva - avbryter behandlingen

Publicerad: 4 januari 2011, 09:41

Sedan årsskiftet får barnlösa danskar betala för fertilitetsbehandling. Bara några dagar in på det nya året har par därför valt att hoppa av behandlingen.


Från och med i år behöver danskar betala för bland annat sterilisering, inseminering och IVF, provrörsbefruktning. Det finns ett kostnadstak för barnlösa par på 15 000 danska kronor, cirka 18 000 svenska, per år.

Men redan några få dagar in på det nya året visar det sig att en del barnlösa hoppar av behandlingen av ekonomiska skäl. Det berättar Ulla Knudsen, överläkare vid fertilitetskliniken på Skejby sjukhus, för radiokanalen P4 Östjylland.

– Vi har ett par exempel på människor som har bett oss att avsluta behandlingen. Liksom vi har människor som håller på att ta medicin, men som hoppar av när de hör att de själva ska betala. De har helt enkelt inte pengar till det, säger hon.

Egenavgiften vid fertilitetsbehandling och sterilisering är en uppgörelse mellan den danska regeringen och Dansk folkeparti och ska enligt planerna spara motsvarande 250 miljoner svenska kronor per år.

Förändringen är kontroversiell inom sjukvården och kritiker har varnat för att antalet nyfödda danskar kommer att minska.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News