Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Barnmorskeförbundet: Osannolikt att ingen märkte

Publicerad: 10 september 2014, 07:04

Ingela Wiklund, ordförande i Barnmorskeförbundet, finner det väldigt osannolikt att ingen upptäckte att mamman var medvetslös.


Efter det uppmärksammade dödsfallet med koppling till en förlossning på BB Sophia fick kliniken återigen kritik för bristande intensivvårdskapacitet. Den kritiken avfärdades dock av chefläkaren och vd:n Harald Almström som gick i god för att den intensivvård som den nu avlidna kvinnan initialt fick på BB Sophia var lika bra som om hon hade vårdats på ett akutsjukhus.

Samtidigt gick BB Sophia ut med delar av den händelseanalys som gjorts. Där framgår det bland annat att när det under förlossningen stod klart att barnets axlar fastnat lades allt fokus i rummet på att försöka rädda barnets liv.

Först efter att barnet hade fötts, vilket enligt BB Sophia tog ytterligare åtta minuter, konstaterades att kvinnan var medvetslös och därefter utlöstes vuxenlarmet.

– Det är klart att väldigt mycket fokus går till barnet, men att man inte skulle upptäcka att mamman är medvetslös det finner jag väldigt osannolikt. För det gör man ganska snart, eller väldigt snabbt, eftersom mamman måste samarbeta i det man tar sig för, säger Ingela Wiklund, ordförande i Barnmorskeförbundet och vd för BB Stockholm, till Dagens Medicin.

Ingela Wiklund understryker att hon inte har möjlighet att bedöma om BB Sophia hade tillräckliga resurser att klara av situationen och att den kommande lex Maria-utredningen får visa om händelsen kunde ha förhindrats under andra omständigheter.

Relaterat material

”Vi vet inte vad som har hänt”

Kvinna avled efter förlossning på BB Sophia

Kvinna fick misstänkt hjärtstopp under förlossning på BB Sophia

Jens Krey

Teamledare – nyheter

jens.krey@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev