Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Barnmorskestudent trolig smittkälla för streptokocker

Publicerad: 30 juli 2015, 10:59

En förkyld barnmorskestudent kan ha smittat flera nyförlösta kvinnor med streptokocker grupp A.

Foto: photos.com

När tre nyförlösta kvinnor insjuknade i streptokockinfektion var en förkyld barnmorskestudent den troliga smittkällan.


I vintras smittades tre patienter av streptokocker grupp A, GAS,  i samband med förlossningar vid ett sjukhus i Skåne. En av kvinnorna utvecklande en sepsis, enligt den Lex Maria-anmälan som kommit in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Nu visar Region Skånes interna utredning att smittan troligen överförts av en barnmorskestudent som var med vid alla tre förlossningarna. Barnmorskestudenten var förkyld och hade haft ont i halsen när hen deltagit i de tre olika förlossningarna. Det visade sig att hen bar på samma bakterier som patienterna insjuknat i.

I samband med utbrottet isolerades de sjuka mammorna med sina barn. De fick antibiotikabehandling och smittspårning startade i samarbete med vårdhygien. Samtliga drabbade patienter har tillfrisknat.

Region Skåne har nu uppdaterat sina riktlinjer avseende streptokockinfektion hos nyförlösta kvinnor.

Ärendet har inte avslutats hos Ivo.

Streptokocker i förlossningsvård

Bärarskap och infektion i svalg och hud orsakade av grupp A streptokocker (GAS) är vanligt förekommande både hos barn och vuxna. Nyförlösta kvinnor som är bärare av GAS löper ökad risk för endometrit och septikemi.

I typiska fall är smittvägen till uterus en uppåtstigande infektion hos en nyförlöst kvinna som är vaginal bärare av GAS. Om två eller flera fall uppträder inom någon eller några veckor bör ett samband mellan infektionerna misstänkas. Stor sannolikhet föreligger då för att en nosokomial spridning av bakterien ägt rum.

Källa: Vårdrutiner/ Region Skåne.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev