Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kvinnohälsa

Barnmorsketräff med Reinfeldt ”jättekonstruktiv”

Publicerad: 17 maj 2013, 07:54

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån. Eva Nordlund, barnmorska, vid barnmorskornas manifestation den 19 mars.

– Vi har fått göra vår röst hörd, säger barnmorskan Eva Nordlund om gårdagens möte med sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M)


Sedan barnmorskorna i Stockholm startade sin kamp i våras har de träffat de flesta politiska partier i landstinget, liksom ledningen för beställarorganisationen, landstingets chefläkare och den somatiska slutvårdens medicinska rådgivare.

På torsdagen träffade de sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M). Den akuta situationen vid förlossningar i Stockholm blev föremål för diskussion.

– Det brinner i knutarna. Vi skulle behöva en ny förlossningsklinik nu, säger Eva Nordlund, som också berättar att Filippa Reinfeldt nu har gett beställarorganisationen i uppdrag att leta lokaler och möjligheter till att få fram fler förlossningsplatser.

Barnmorskorna framförde också vikten av att deras profession ska få plats i beslutandeorganen i landstinget. Trots att barnmorskorna står för en hög andel av förlossningsvården, finns bara en barnmorska med rollen som sakkunnig i landstinget, berättar Eva Nordlund.

– Vi barnmorskor arbetar med det normala födandet och har många tankar och lösningar kring alternativa vårdformer, där utgångspunkten är att de allra flesta föder helt normalt utan behov av en massa kringresurser i form av specialistläkarkompetens.

Barnmorskornas kamp fortsätter ”oförtrutet”, säger Eva Nordlund. Ett möte med Filippa Reinfeldt ska det bli igen, liksom med andra inom landstinget som utreder vården.

– Det kändes som att vi hade ett jättekonstruktivt och bra möte. Vi är glada över det.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev